İzmir Bergama’da 10 bin menengiç ve palamut ağacı kesilerek yapılmak istenen güneş enerjisi santralı projesine yurttaşlar tepki gösterdi. Açıklamada, "Tek geçim kaynağımız olan meralarımızın, Melengiç ağaçlarının, Antep fıstıklarının elimizden alınmasına itiraz ediyoruz" denildi.

Bergama’da GES projesi için 10 bin ağaç kesilecek
Fotoğraf: BirGün

Aycan KARADAĞ

İzmir’in Bergama ilçesinde Bergama RES Enerji Üretim şirketi, güneş enerjisi santralı (GES) projesi yapmak için harekete geçti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da proje kapsamında Atçılar, Seklik ve İsmailli mahallelerinde yer alan yaklaşık 10 bin fıstık aşılı menengiç ile 400 yıllık tarihi palamut ağacı kesilmek istenmesine onay vererek halkın görüşüne açtı. 

Bölgede yaşayan yurttaşlar projeye tepki gösterdi ve itiraz dilekçesi hazırladı. Konu hakkında ise Bergama Adliyesi önünde açıklama gerçekleştirildi. Yurttaşlara, Bergama Çevre Platformu, eski Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, CHP İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz destek verdi. 

İlk olarak konuşan Bergama Çevre Platformu sözcüsü Erol Engel, "10 bini aşkın aşılı menengiç ile 400 yıllık tarihi palamut ağaçlarının kesilmesi söz konusu. Bunların halka rağmen zorla halkın elinden alınmasını kabul etmiyoruz. Bir yıl önce çevre bakanlığı bu süreci başlattığında itirazlarımızı yapmıştık. Bir yıl sonra bakıyoruz ki değişen hiçbir şey olmamış. Bakanlık, Bergama’nın en yoksul köylerdeki halkın, merada besledikleri üç beş hayvana, tarım yaptıkları alanlara ve birkaç yıldır ürün vermeye başlayan menengiç ağaçlarına göz dikmiştir" dedi.
 
"KÖYDE HAYVANCILIK VE ANTEP FISTIKÇILIĞI BİTER"

Atçılar mahalle Muhtarı Rasim Akdeniz ise, "Biz köylüler olarak GES’lere itirazımız yok. Bunlar bir yerlerde yapılacak. Ama bizim burada tek geçim kaynağımız olan meralarımızın, menengiç ağaçlarının, Antep fıstıklarının elimizden alınmasına itiraz ediyoruz. 2004 yılında köylünün elinden tapulu alanları alındı. Tamamı ormana kaldı. Sadece köy civarında tapulu yerlerimiz vardı, onlarda GES için elimizden alınmak isteniyor. Yörede salma hayvancılık yapılıyor. Bizim köyde hayvancılık biter. Antep fıstıkçılığı biter. Biz buna itiraz ediyoruz. Bu köylüyü hiçe saymasınlar, bu yapılan yanlıştan biran önce geri dönsünler" diye konuştu. 

Maruflar Mahalle muhtarı Hüseyin Palaz da, "Bu projeden memnun değiliz. Her şeyimizi alıyorlar. 30 palamut ağacını kesecek oldular. Orman dairesi kesimi onaylamış. Böyle bir şey yok. Bana getirdiler, itiraz ettim imzalamadım. Belediye başkanı yardımcısı imzalamış, belediye başkanı imzalamış. Çok sıkıntımız var. Bütün köylü bu projeyi istemiyor" ifadelerini kullandı. 

YURTTAŞIN GEÇİM KAYNAĞI MENENGİÇ 

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bölgede geçim sıkıntısı çeken yurttaşlar için 2016 yılında Bergama’daki kıraç topraklarda yetişen ve hiçbir ekonomik değeri bulunmayan binlerce menengiç ağacını aşılama yöntemiyle Antep fıstığı ağacına dönüştürme projesini başlatmıştı. Aşıların tutmasıyla birkaç yılın ardından bugün melengiçler, yılda 25-50 kilogram arasında meyve veren Antep fıstığı ağacına dönüşmüştü.