Okmeydanı’nda başına isabet gaz kapsülü nedeniyle yaşamını yitiren Berkin Elvan'ın avukatları, faillerin tespiti ve soruşturmanın derinleştirilmesi istemiyle Başsavcılığa başvurdu

Berkin Elvan'ın avukatları: Amirlerin ifadesi neden alınmıyor?

ELÇİN YILDIRAL

Gezi Direnişi sürerken İstanbul Okmeydanı'nda polisin attığı gaz kapsülüyle vurulmasının üzerinden 522 gün geçen Berkin Elvan’ın ölümüne dair soruşturmada failler henüz tespit edilmedi.

Soruşturmanın tıkanması üzerine avukatlar, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak, faillerin kimlik bilgilerinin bulunmasını ve soruşturmanın derinleştirilmesini istedi. Avukatlar, dilekçede olay yerinde bulunan hiçbir grup amiri ve birlik amirinin ifadesinin doğrudan savcı tarafından alınmadığına dikkat çekti.

POLİSLERİN KİMLERİ TESPİT EDİLSİN!
Avukatlar, Başkomiser Kadir Eyüp Hambaroğlu'nun savcılık tarafından da ifadesinin alınmasını, önden ve yan cepheden fotoğraflarının çekilmesini talep etti. Hambaroğlu’nun idari soruşturma kapsamında TOMA ve gaz silahı kullanan personelin, kesinlikle şahıs bedenine yönelik bir atış veya yakından bir atış yapmadıklarını yönünde ifade vermişti.

Avukatlar, 15-16 Haziran 2013 tarihinde olay yerinde bulunan ve polislere zimmetlenmiş silah listesinin dosyaya eklenmesini talep etti. Ayrıca olay günü görevli polislerin ifadelerinin savcılar tarafından eksik alındığı belirtildi. İfadeleri alınan polislerin sicil numarası, hangi birlikte yer aldıkları, telefon numaraları, zetçi (gaz tüfeği kullanan) olup olmadıkları gibi temel bilgilerin sorulmadığı kaydedildi.

AMİRLERİN KİMLİKLERİ DOSYADA YOK
Elvan ailesinin avukatları, olay yerinde görev alan ve ilişkileri kesildiği iddia edilen polislerin fotoğraflarının gönderilmesini talep etti. Ayrıca polislerin görev listesinde amir, grup amiri, zetçi polisler ile  6258 numaralı özel tim grubu amiri ve zetçi polislerin isimlerinin belirtilmesi için emniyete yazı yazılması istendi.

Avukatlar, idari soruşturma kapsamında ifadesi alınan komiserler Aziz Yalçınkaya ve Zafer Kuloğlu'nun ifadesinde geçen telsiz kayıtlarını talep ederek, olay yerinde bulunan bütün grup amirleri ile birlik amirlerinin ifadesinin savcılık tarafından alınmadığını belirtti.
 
Kuloğlu'nun, olay yerine en son gelen ve son müdahaleyi yaptığını belirten 63 450, 63 410 kod numaralı gruplar ile emniyetin “değerlendirme raporun”da olaylara müdahale ettiği belirtilen amir, grup amir ve zetçilerin isimlerin tespiti talep edildi.