Berkin protestosunda atılan ‘Hırsız, katil Erdoğan’ sloganına Berkin’in ölüm yıldönümünde 7 bin TL ceza!

DOĞU EROĞLU

Berkin Elvan’ın 269 günlük yaşam savaşını 11 Mart 2014’te kaybetmesinin ardından, 12 Mart 2014 akşamı Gerze ilçe merkezinde düzenlenen basın açıklaması ve yürüyüşte dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan hakkında 'Katil Erdoğan' ve 'Hırsız Erdoğan' sloganlarını attıkları iddia edilen iki yurttaş 7 bin 80 TL para cezasına çarptırıldı.

Mahkeme hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verirken, beş  yıl içinde bir başka suç işlemeleri halinde yurttaşlar cezayı 24 eşit taksitle ödeyecek, taksitler geciktiği takdirde cezanın tamamı tahsil edilecek veya hapis cezası infaz edilecek.

Açılan kamu davasına Erdoğan da müdahil olmuştu.

MAHKEME İFADE HÜRRİYETİ OLARAK GÖRMEDİ
Gerze Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada karar dördüncü duruşmada geldi. Ergin Öztürk ve Mustafa İkinci’nin basın açıklamasını takip eden polislerin video kayıtları üzerinde yaptıkları çözümlemede ‘Katil Erdoğan’ ve ‘Hırsız Erdoğan’ sloganlarını attıkları tespit edildi. Kamu görevlisine karşı hakaret suçundan yargılandıkları davada her iki sanığın savunmaları da dikkate alınmadı ve sanıklar 7 bin 80 TL’lik adli para cezasına çarptırıldı.

Sanıkların avukatı Cömert Uygar Erdem, 17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları ile Gezi direnişi sırasındaki ölümlerin etkin şekilde soruşturulmadığını, olayların faillerinin bulunamadığı ve suçların aydınlatılamadığını, dolayısıyla toplumda adaletin tecil etmediğine yönelik bir inanç oluştuğunu belirtti. Davaya konu olan basın açıklamasında yapılan eleştirilerin Erdoğan’ın şahsi kimliğine değil yönetici kimliğine ve yönetiş biçimine yönelik olduğunu belirten Erdem, hakaret kastı taşımadığı gerekçesiyle bu sözlerin ifade hürriyeti kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

7 BİN 80 TL PARA CEZASI
Savunmaya karşın mahkeme ‘kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret’ suçunu işledikleri gerekçesiyle sanıklara 365 gün adli para cezası verdi. Hakaretin alenen işlendiği gerekçesiyle ağırlaştırılan ceza, iyi hal indirimiyle 354 gün adli para cezası olarak belirlendi. Bu da günlüğü 20 TL’den olmak üzere, her sanık için 7 bin 80 TL para cezasına çevrildi. Öte yandan sanıkların sabıkasız olması sebebiyle hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi. Beş yıllık denetim süreci içinde yeniden suç işlenmesi halinde sanıklar para cezasını ödemek zorunda kalacak.

***

Hem iç hukuka hem AİHM kararlarına aykırı

Mahkemeye sunulan savunmada da değinilen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları ile Edirne 3. Asliye Ceza Mahkemesinin aldığı bir başka karar, Gerze’de dikkate alınmadı. AİHM, 14 Mart 2013 tarihli Eon v. Fransa kararında, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin kortejine, “Defol git salak herif” yazılı bir döviz sallayan yurttaşa ulusal mahkemenin verdiği cezayı, ifade hürriyetinin ihlali olarak değerlendirmişti.

AİHM kararında, “Bir siyasetçiye siyasetçi olması dolayısıyla yöneltilen eleştirinin sınırları, sıradan bir kişiye yöneltilen eleştirinin sınırlarından daha geniştir” ifadelerini kullanmıştı. Edirne’deyse “Katil Tayyip Edirne’den defol” yazan pankart asarak Başbakana hakaret ettiği gerekçesiyle yargılanan sanıklar, ifadenin siyasi eleştiri olarak kabul edilmesiyle beraat etmişti. Kararla ilgili BirGün’e değerlendirmede bulunan Avukat Cömert Uygar Erdem’se, “Seçilmişlere yönelik hakaret suçu üzerinde katalog suç algısı yaratılmaya başlandı ancak, bu keyfiyet devlete büyük tazminatlar ödeme yükümlülüğü olarak geri dönecek. AİHM, bu suç düzenlemesinin varlığını ifade hürriyetine aykırı buluyor” ifadelerini kullandı.