Berkin videosu için hedef gösterilen Sanat Meclisi'nden Gökçek hakkında suç duyurusu

Sanatçı ve aydınlardan oluşan "Sanat Meclisi", Berkin Elvan için hazırladıkları video nedeniyle kendilerini hedef gösteren, aralarında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in de bulunduğu bazı isimlere suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Oluşum, bazı havuz medyası yazar ve gazetecilerin hakkında da, kendileri hakkında suç teşkil eden hakaret ve küfür içeren haber ve yorumlar yaptıkları gerekçesiyle suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.

"Sanat Meclisi", Gezi Direnişi’nde polisin gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 günlük yaşam mücadelesinin ardından hayat gözlerini yuman Berkin Elvan'ın katil zanlılarının kimliğinin tespit edilmesi için bir video hazırlamıştı. Berkin’in ölüm yıldönümü öncesi yayımlanan videoda “Ben Berkin Elvan'ım, katilim nerede?" ifadesine yer veriliyordu.

Sanat Meclisi üyeleri ayrıca kendilerine yöneltilen halkı sokağa çıkma çağrısında bulundukları gibi suçlamaları da redetti.

BÖYLE BİR ÇAĞIR SUÇ DEĞİLDİR
Tiyatro sanatçısı Mehmet Esatoğlu tarafından okunan basın açıklamasında, Berkin’in simge haline geldiği vurgulanarak, “Gaz bombasını kafaya isabet ettirmek, kişiye isabet ettirmek yasalarca da suçtu. İnsanlara zarar vermemesi için belli bir açı ile atılması gerektiği sürekli vurgulandı. Ama Berkin'i vuranlar böyle yapmamıştı. Kafasından, üstelik yakın mesafeden vurmuştu O'nu. Bu suçu işleyen polisin ortaya çıkması ve hak ettiği cezayı alması için halkın her kesimi yaklaşık iki yıldır mücadele veriyor “dendi.

Berkin’i katleden faillerin bulunması için sürdürülen soruşturmanın etkisizliği hakkında sessiz kalamayacaklarını belirten Esatoğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Bu sorumuzdan rahatsız olan iktidar yanlısı kimi kişiler ve basın kuruluşları, yasaları, hukuku çiğneyerek, ağızlara alınmayacak hakaretlerde bulundular. Tehdit etmekten hedef göstermeye kadar, adeta birbirleriyle yarıştılar. 'Halkı sokağa dökmeye çalışıyorlar, Gezi'ye çağırıyorlar' dediler. Böyle bir çağrı yapmak suç değildir. Bu çağrıyı da yapabilirdik. Ama söyledikleri yalandır. Videonun hiçbir yerinde, ne sokağa ne de Gezi'ye çağrıldığına dair en küçük bir ifade yoktur.”

Sanat Meclisi adına yapılan ortak açıklamaya şu isimlerin destek verdiği belirtildi: Müjde Ar, Müjdat Gezen, Ferhan Şensoy, Cahit Berkay, Levent Üzümcü, Tarık Akan, Grup Yorum, Şevval Sam, Zuhal Olcay, Hasibe Eren, Mehmet Esen, Hüseyin Turan, Engin Alkan, Bülent Emrah Parlak, Mustafa Altıoklar, Zafer Diper, Enver Aysever, Tayfun Talipoğlu, Sinan Tuzcu, Dolunay Soysert, Pelin Batu, Ataol Behramoğlu, Lale Mansur, İbrahim Karaca, Barış Güney, Efkan Şeşen, Mehmet Esatoğlu, Hamit Demir, Hilmi Yarayıcı, Ayla Yılmaz, Mikail Değirmencioğlu, Osman Genç, Orhan Gökdemir, Mazlum Çimen.

Berkin Elvan ölüm yıldönümünde anılıyor