“Bağımsız ve özgür bir toplum için – Sınırları kapama, dayanış!“ sloganıyla yola çıkan Unteilbar (Bölünmez) protestolarının çağrısıyla onbinlerce kişi Berlin sokaklarına çıktı.

Berlin, 30 bin kişiyle "toplumu böldürmeyiz" dedi

SEÇİL KALENDEROĞLU / BERLİN

Berlin'de parlamentoya yakın bölgeler Friedrichstraße, Potsdamer Platz arasında gerçekleşen Unteilbar (Bölünmez) eyleminde demokrasi, barınma hakkı, iklim adaleti ve ırkçılığa karşı onbinler biraraya geldi. Korona tedbirleri ve demiryolu grevinden kaynaklı ulaşımdaki gecikmelerle biraz yavaş başlayan yürüyüş, onbinlerin katılımıyla kalabalık bir eyleme dönüştü. İki kilometrelik bir alan içinde 16 farklı bloğa bölünen eylem kortejinin en arka sıralarında siyasi partiler SPD, Yeşiller ve Die Linke (Sol Parti) gibi siyasi partiler, kortejin önünde ise Irkçılık Karşıtı Güç Bloku, Af Örgütü gibi kuruluşlar yer aldı. Her blok kendi konuşmasını, müzik performansını gerçekleştirirken ırkçılığa karşı mücadele, sağlık hizmetleri, demokrasi, insan hakları, konut hakkı ve elbette ki iklim adaleti gibi konular en önemli temalar arasındaydı.

GREVE GİDEN MAKİNİSTLERLE DAYANIŞMA

İlk kez 2015`te “Çoğunluğun Uyanışı“ (Awakening of the Many) adıyla yapılmaya başlanan protestolar, 2018 yılında ilk kez Unteilbar-Bölünmezlik adı altında gerçekleştiğinde 250 binden fazla kişi katılmıştı. Protestoyu düzenleyenlerin verdiği rakamlara göre bu kez 30 bin kişi eylem alanında bir araya geldi. İttifak sözcülerinden Helen Deffner, “Salgın ve GDL grevi düşünüldüğünde, eylemden kesinlikle memnunuz“ dedi. Deffner, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamadığı için ülke genelinde greve giden makinistlerle dayanışma içinde olduklarını vurguladı.

HER TÜRLÜ AYRIMCILIĞA KARŞI

Eylemin en öndeki bloklarından biri olan “Irkçılığa Karşı Güç Bloğu” kamyonu etrafında toplananlar, ırkçılık ve her türlü ayrımcılığa karşı mücadele, sığınma hakkı, Roman halklarına destek için ve feminizm karşıtlığına, Kuir düşmanlığına karşı yüksek sesle slogan attılar. Partilerin arkasındaki bloklara geçmek istemeyen ve bağımsız pek çok katılımcı da bu bloğun arkasında beraber yürüdü. Bloğun hemen önünde yer alan “Iniative 19 Februar Hanau” inisiyatifinden Etris Hashemi ve Mirkan Unvar`da “Hanau bitmedi” diyerek yeniden Hanau ırkçı saldırısının aydınlatılması için gereken mücadeleyi vurguladılar. Konuşmalarda dikkat çeken önemli konulardan biri de “Afganistan'daki insani felaket” oldu. Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer'in Afganistan`dan gelen insanların kabulü için Thüringen'deki kırmızı-kırmızı-yeşil hükümetin oluşturtuğu programı reddeden politikaları ıslıklarla protesto edildi.

Farklı bayraklar, farklı talepler ve seslerin bir arada olduğu eylemde, seçime sayılı günler kala oy dayanışması yapan slogan ve pankartlar ile “Herkes için yerleşme hakkına kesinti yok” yazılı sığınma hakkını savunan posterler dikkat çekti. Mitingte bir grup mensupları ise AB bayraklarıyla yer aldı. Eylemin sonuna doğru açan güneşle birlikte punk grubu ZSL`in performansını seyretmek için Karl Marx Allee`nin geniş caddesindeki yerlere oturan mesafe ve maske kısıtlamalarının biraz olsun rahatlayabildiği kapanışla seçim öncesi son kalabalık eylemlerden biri tamamlandı