Berlin'de sağlık çalışanı kadınlar, hakları için sokağa çıkıyor

Seçil Kalenderoğlu / Berlin

Almanya’nın başkenti Berlin'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde çeşitli etkinlik ve gösterilerle feminist sloganların sokakları doldurması bekleniyor. Sabah saatlerinde başlayacak olan ilk eylem, Feministischer Streik Berlin (Feminist Eylem Berlin), Kali Feminists, Berliner Bündnis für Mehr Personal im Krankenhaus (Berlin Daha Fazla Hastane Personeli İttifakı) ve Kritische Medizin Berlin (Kritik Tıp Profesyonelleri) tarafından düzenlenirken, sağlık çalışanı kadınların haklarına odaklanan protesto olacak. Eylem, güvencesiz çalışan hemşire veya bakım sorumlusu kadın sağlık çalışanlarının çalışma koşullarına dikkat çekmek için, Berlin'deki en büyük sağlık işvereni konumundaki Charité`nin, Robert Koch-Platz`daki merkezi önünde gerçekleşecek.

Almanya Federal İstihdam Bürosu`nun, 2019 yılında bakım sektöründeki işgücü piyasası durumu hakkındaki raporuna göre, hemşirelerin yüzde 80'i ve (yaşlı) bakım-hemşirelerinin yüzde 84'ü kadın. 2018 yılındaki rapora göre ise pedagojik ve kreşlerde çalışan personelin yüzde 94'ünü kadınlar oluşturuyor. Bu mesleklerin düşük ücretliliği bilinen bir gerçeklik ancak iyi bir şey yapma hissinin genellikle bu ücretlere bir ölçüt olarak konularak maaşların yeterli olduğu hissi yaratılıyor. Bu temelde, Almanya'da yüzde 21'lik mevcut cinsiyetler arası ücret farkı (kadın ve erkek arasındaki ücret farkı) sağlık sektöründe de net bir şekilde karşımıza çıkıyor. Şu anda federal hükümete sunulan ve ödenmeyen (ya da yeterince ödenmeyen) "bakım çalışması”nın (care work) iş olarak tanınması için çağrıda bulunan bir dilekçe tartışılmaya devam ediliyor.

Eylemin düzenleyicilerinden Feministischer Streik Berlin ve Kali Feminists gruplarında yer alan Sophie Obinger'le Alman Ceza Kanunu`nun şu an güncel olarak tartışılan “kürtajı teklif etmeyi, ilan etmeyi ve teşvik etmeyi” yasaklayan, Nazi döneminden beri değişmeyen maddeleri §218 ve §219’u ve prekerleşen kadın sağlık çalışanlarının durumlarını görüştük.

>> Öncelikle, size Feministischer Streik Berlin ve Kali Feminists`in kimler olduğunu sorarak başlamak istiyorum. Ne zamandır gösteriler düzenliyorsunuz ve bu iki grubun bir araya gelmesinin arkasındaki motivasyonlar nelerdir?

Kali Feminists, 2018 yılında Berlin'deki öğrenci işçilerin yeni bir toplu ücret anlaşması taleplerine yönelik yaptıkları grevler sonucunda bir araya gelmesiyle kuruldu. Daha sonra Alman ceza yasasının §218 ve §219 maddelerine dayanan kürtaj paragraflarının kaldırılması ile ilgili dayanışma sağlamak için birlikte hareket etmeye devam etti. Grup "Strike away §218 ve §219" adlı bir kampanya kurdu ve ataerkil baskı ve önyargının ilişkisini vurguladı.

Arjantin, Polonya ve İspanya gibi ülkelerdeki başarılı kadın grevlerinden sonra feminist grev düzenlemek isteyen kadınlar da Berlin'de bir araya geldiler. Kali Feministler olarak biz bu organizasyona katıldık, çünkü biz de işçi sınıfının bir yöntemi olan grev yönteminin feminist taleplerimizi güçlendirmek için etkili bir araç olduğunu düşünüyoruz. Bu da 2018'den beri Kali Feministlerin kadın grev hareketinin organik bir parçası olduğu anlamına geliyor.

>> Peki talepleriniz ve beklentileriniz nelerdir?

Ortak talebimiz, kadın ve kuir kişilerin, Almanya'da fiziksel olarak kendi kaderini tayin hakkını kısıtlayan ceza kanununun 218 ve 219'a kürtaj paragraflarının kaldırılmasıdır. Irkçılık sorunlarının kadınların siyasi örgütlenmesinde merkezi bir rol oynadığına da inanıyoruz, bu nedenle göçmen kadın ve kuirlerin taleplerini, yani tüm kampların kaldırılmasını ve kadın mültecilere karşı fiziksel, cinsel şiddete son verilmesini destekliyoruz.

Ayrıca kadın cinayetlerinin de sona ermesi için savaşıyoruz: Almanya'da her üç günde bir kadın mevcut veya eski partneri tarafından öldürülüyor. Kadınlara karşı yapısal şiddet söz konusu olduğunda, kapitalist üretim koşullarının bu şiddetin maddi temelini oluşturduğunu görüyoruz ve bu nedenle buna karşı her şekilde mücadele ediyoruz.

8 Mart'ta, Berlin'deki en büyük üniversite hastanelerinden biri olan Charité'nin önünde bir eylem planlıyorsunuz. Bu yeri neden seçtiğinizi açıklar mısınız?

15 bin 000 çalışanı ile Charité, Avrupa'nın en büyük hastanesidir ve ayrıca birçok dış kaynaklı iştiraki vardır. Bu yıl, 8 Mart Pazar gününe denk geldiği için, pazar günleri de dahil olmak üzere hafta sonları da aynı tempoda çalışan bir yeri seçtik. Özellikle bu hastanede, birçok kadın güvencesiz istihdam koşullarında hemşire olarak çalışmaktadır ve “Berlin Daha Fazla Hastane Personeli İttifakı” ve “Kritik Tıp Profesyonelleri” ile birlikte bu duruma dikkat çekmek istiyoruz.

Bu konumu seçtik çünkü 3 bin çalışanıyla Charité'nin en büyük dış kaynaklı iştirak şirketi olan Charité Tesis Yönetimi (CFM) çalışanlarının yapmakta oldukları grevle dayanışma içerisindeyiz. Eylem ile, Berlin Senatosu tarafından başlatılan olağandan daha düşük ücretlerle çalışmaya olanak veren yaptırımlara karşı savaşmak istiyoruz.

>> Son olarak, 8 Mart'tan beklentileriniz nelerdir ve eyleme destek için nasıl bir çağrıda bulunmak istersiniz?

Birkaç yüz kişinin Robert-Koch-Platz'da, Charite`nin önündeki eylemimize katılmasını bekliyoruz ve herkesi bizimle prekerleşme ve toplumsal cinsiyet baskısına karşı savaşmaya davet ediyoruz. Bizimle dayanışma içinde olan erkekleri de davet ediyoruz, çünkü feminist kaygıların nihayetinde çalışan erkeklerin de çıkarına olduğunu düşünüyoruz.

Berlin`deki diğer eylemler şöyle:

>> 14:00: Blok "Gegen Outsourcing und Befristung" (Against Outsourcing and Temporary Contracts)

>> Leopoldplatz – Wedding

>> 15:00: Alliance of Internationalist Feminists – Berlin “It`s not a Party, It`s a Fight” Eylemi

>> Warschauer Brücke - Friedrichshain