Hanau katliamının birinci yılında başkent Berlin’de yaklaşık 20 bin kişinin katıldığı büyük yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşte kurumsal ırkçılığa da dikkat çekildi.

Berlin’den ırkçılığa büyük tepki

BİRGÜN BERLİN

Hanau kentinde bir yıl önce ırkçı saldırıda katledilen dördü Türkiye kökenli, 9 göçmen genç unutulmadı. Berlin’in üç ayrı semti ve pek çok noktasında binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşen dünkü protestolar sonrasında bugün de geniş katılımlı bir yürüyüş düzenlendi. S Bahn Hermann Strasse’de yaklaşık 6 bin kişiyle başlayan yürüyüş, kısa sürede yeni katılımlarla 20 bin kişiye ulaştı. Dört saat süren yürüyüşe, balkonlara ve evlerinin önüne çıkan insanların da alkışlar ve slogonlarla destek verdikleri görüldü.

Yürüyüşte ırkçı saldırıda yaşamını yitiren Ferhat Unvar, Gökhan Gültekin, Hamza Kurtović, Said Nesar Hashemi, Mercedes Kierpacz, Sedat Gürbüz, Kaloyan Velkov, Vili Viorel Păun ve Fatih Saraçoğlu’nun fotoğrafları taşındı. Çok sayıda pankart, döviz ve çeşitli görsellerle de ırkçılık protesto edildi.

Yaşamını yitirenlerin ailelerinin sesli mesajlarının yanı sıra, çeşitli grup ve inisiyatifler adına yapılan konuşmalarda ırkçı saldırıların Hanau öncesine de dikkat çekilerek, 1990 yılından bu yana ikiyüzden fazla insanın ırkçı saldırılarda yaşamını yitirdiği belirtildi. Saldırıların ırkçı gruplarla sınırlı olmadığı, ırkçılığın gerek polis gerekse diğer devlet kurumlarında varlığını sürdürdüğü bu nedenle kurumsal ırkçılıkla da mücadelenin kesintisiz ve örgütlü olarak sürdürülmesi gerektiği vurgulandı.

berlin-den-irkciliga-buyuk-tepki-844068-1.

Berlin’deki ırkçılığa karşı mücadele eden çok sayıda grup ve kişinin oluşturduğu “Aktionbündnis Antira ABA”, We’ll Come United inisiyatifi, Young Struggle, ve Neuköln semtinde ırkçılığa karşı oluşturulan “ Kein Generalverdacht” inisiyatifi gibi grupların çağrısı ile düzenlenen yürüyüş Oranien platz’da yapılan mitingle sonlandırıldı.

Fotoğraflar: Erdal Aykac