Almanya’da özellikle büyük şehirlerde artan konut kiraları önceki gün protesto edildi. Birçok örgütün çağrısıyla başkent Berlin’de düzenlenen gösteride on binlerce kişi yürüdü. “Birlikte, değişime ve kira çılgınlığına karşı” ve “Herkes için iyi konutlar” pankartları taşınan gösteride, artan konut kiralarını protesto eden sloganlar atıldı. Berlin eyalet yönetiminden, 3 binden fazla konuta sahip şirketlerden bu konutların satın […]

Berlin, iyi ve ucuz  konut için sokakta

Almanya’da özellikle büyük şehirlerde artan konut kiraları önceki gün protesto edildi. Birçok örgütün çağrısıyla başkent Berlin’de düzenlenen gösteride on binlerce kişi yürüdü.

“Birlikte, değişime ve kira çılgınlığına karşı” ve “Herkes için iyi konutlar” pankartları taşınan gösteride, artan konut kiralarını protesto eden sloganlar atıldı. Berlin eyalet yönetiminden, 3 binden fazla konuta sahip şirketlerden bu konutların satın alınarak kamulaştırılması talep edildi ve bu yönde imza toplandı. Münih, Köln, Dresden, Göttingen ve Hannover kentlerinde de kira artışına karşı yapılan gösterilere yüzlerce kişi katıldı.

Kiralarda yüzde 65 artış

Berlin’de ve diğer büyük şehirlerde ev kiraları gittikçe artıyor. Aileler kirada oturdukları dairelerden onarım gibi bazı gerekçelerle çıkartılmak isteniyor. Daireler onarıldıktan sonra yüksek bedelle kiralanıyor veya yüksek fiyatla satılıyor. Berlin Yatırım Bankası verilerine göre Berlin’de 100 bin konut eksiği bulunuyor. Yeni yapılan konutların ihtiyacı karşılamadığı ifade edilirken, 2018’de, 2011’e göre konut kiralarında metrekare fiyatındaki artışın yaklaşık yüzde 65 olduğu kaydedildi.

İşgal eylemleri

Geçen mayıs ayında da Berlin’de onlarca kişi terk edilmiş dokuz binayı işgal etmiş, yüksek kiraları ve kentteki seçkinleştirilme politikasını protesto etmişti. Kamulaştırma amacıyla yapıldığı belirtilen işgal sırasında binaların camlarına afişler asılırken, işgal etmek anlamına gelen #besetzen etiketiyle sosyal medya üzerinden paylaşımlar yapılmıştı. İnsanlar daha sonra polis tarafından binalardan zorla tahliye edilmişti.