Berlin Senatosu, koronavirüsle mücadele için bir kararname yayımladı. Sosyal hayatın durma noktasında olduğu Almanya için kararnamede mücadele yöntemleri ile ilgili bilgiler yer aldı

Berlin Senatosu'ndan koronavirüs kararnamesi: Sosyal hayat durma noktasında

Çeviri: Egehan Ünlü

Berlin Eyalet Senatosu koronavirüsle mücadele için bir kararname yayımladı. Konuyla ilgili olarak RBB’ye konuşan Sağlık Senatörü Dilek Kalaycı, ağır ek önlemlerin de gelebileceğini söyledi.

Düğün ve doğum günü partilerinin de iptal edilmesini öneren Kalaycı yasakların uygulanması için polisle iletişimde olduklarını, toplumsal tedariğin sağlanması için ellerinden geleni yapacaklarını da bildirdi.

Sosyal kontakların da bu çerçevede; bakım, su işletmeleri ve şehir içi ulaşımın sağlanması ile kısıtlanması zorunda olduğunu ifade eden Kalaycı, yasakların okullar, kültür tesisleri, kafe, barlar ve ibadethanelerin yani sıra bir çok alan için geçerli olduğunu kaydetti.

Yeni tip Coronavirüsün yayılmasını engellemek üzerine kararname:

  1. Bölüm – Etkinlik ve Sosyal Tesisler

Madde 1: Etkinlikler

  1. 50 kişiden fazla katılımın olduğu halka açık veya kapalı etkinlik ve toplantılar düzenlenemez. Bu yasağa Berlin parlamentosu ve İlçe meclislerinin toplantıları dahil değildir.
  2. 50 kişiden az katılımın olduğu halka açık veya kapalı etkinlik ve toplantılarda düzenleyici; mevcut katılımcıların listesini hazırlar. Bu listede her katılımcının adı, soyadı, açık adresi ve telefon numarası yer alır. Listeler etkinlik tarihinden itibaren 4 hafta boyunca düzenleyici tarafından muhafaza edilir, talep halinde yerel sağlık müdürlüklerine teslim edilir.

Madde 2: Özellikli İşletmeler

  1. İlgili kanun ve düzenlemelerde adı geçen aşağıdaki işletmelerin halka açılması yasaklanmıştır: Dans salonları, fuarlar, sergiler, özel pazarlar, oyun salonları, kumarhaneler, bahis salonları ve benzeri işletmeler.
  2. İlgili düzenlemede tanımlanan eğlence yerlerinin halka açılması yasaklanmıştır.
  3. Sinemalar, tiyatrolar, konser salonları, müzeler ve benzeri tesislerin halka açılması yasaklanmıştır.
  4. İlgili düzenlemede tanımlanan genelev işletmelerinin halka açılması yasaklanmıştır. İlgili kanunca tanımlanan fuhuş etkinlikleri yasaklanmıştır.

Madde 3: Lokantalar

  1. Lokanta işletmeleri sigaradan korunma kanununa göre “Sigara İçilebilen Mekân” olarak tanımlanıyorsa, bu yerlerin halka açılması yasaklanmıştır.
  2. Bunun dışında kalan lokantaların halka açılması, mevcut masaların arasında en az 1,5 metre boşluk olması halinde mümkündür. Ayakta durulan yerlerde de müşterilerin arasında en az 1,5 metre mesafenin sağlanması gerekmektedir.
  3. İlgili kanun ve düzenlemelerde tanımlanan seyyar lokanta işletmeleri ancak masaların arasında 1,5 metre mesafe sağlanabiliyorsa açılabilir.

Madde 4: Yüzme ve spor tesisleri ile spor etkinlikleri

(1) Kamusal ve özel spor tesislerinde, yüzme havuzlarında ve fitness salonları vb. yerlerde yapılan tüm spor etkinlikleri yasaklanmıştır.

(2) 1. paragraftaki yasaklardan gerekçeli özel durumlarda istisna yapılması, Berlin Eyaleti’ne ait spor tesislerinde, gerekli mercilerden yazılı izin alınması halinde sağlanabilir. Bu istisnalar özellikle:
a) 2020 Olimpik oyunlarına hazırlanan kadrolu atletlerin yapmalarının mecbur olduğu idmanlar,
b) hayvanlarla yapılan, hayvan sağlığını korumak için yapılması zorunlu idmanlar
için geçerlidir.

2.Bölüm – Hastane ve bakımevleriyle ilgili düzenlemeler

Madde 5: Hastanelerde çalışan personel

(1) Hastaneler, suni solunum araçlarının kullanıldığı yoğun bakım alanında ve COVID-19 tespit edilen veya şüphesi taşıyan hastaların bakımıyla ilgili derhal eğitmekle ilgili önlemleri alırlar.

(2) Hastaneler, tıbben mümkün olduğunca insani ve diğer kaynaklarının kullanımında, COVID-19 tespit edilen veya şüphesi taşıyan hastaların bakımına ağırlık verirler.

Madde 6: Ziyaretçilerle ilgili düzenlemeler

  1. Hastane ve hospislerdeki hastaların 2. paragraftaki durumlar dışında ziyaretçi kabul etmesi yasaktır.
  2. 16 yaşın altındaki çocuklarla ağır hastalar, solunum yolu enfeksiyonu olmayan bir kişi tarafından günde bir saat boyunca ziyaret edilebilirler.
  3. İlgili kanun ve düzenlemelerde tanımlanan bakımevleri ve özel yaşam formlarının sakinleri günde bir saatliğine,16 yaşın üzerinde bulunan ve solunum yolu enfeksiyonu göstermeyen bir kişi tarafından ziyaret edilebilirler.

3. Bölüm – Okullar, eğitim kurumları ve okulöncesi bakım tesisleri ilgili düzenlemeler

Madde 7: Genel Okullar

  1. Kamu ve özel okullar ile okulöncesi bakım tesisleri 2. ve 3. paragraflardaki istisnalar dışında eğitim ve bakım hizmetlerine açılamazlar.
  2. Sınavlar, sınav katılımcılarının aralarında 1,5 mesafe sağlandığı takdirde gerçekleştirilebilir.
  3. 1. paragrafta bahsedilen tesisler, mesleki görevleri; toplumsal yaşamın ayakta tutulması, sağlık, bakim ile kamu güvenliği ve tedarik için gerekli olan ebeveynlerin çocuklarına bakmak kapsamında açık tutulabilir. Hangi tesislerin bu görevi üstleneceğine okullardan sorumlu senato idaresi karar verir.

Madde 8: Meslek eğitimi veren okullar ile meslek eğitimi sağlayan diğer tesisler

  1. Gerekli kanun ve düzenlemelerde tanımlanan mesleki eğitim veren okullar ile sağlık ve bakim personeli yetiştiren okullar eğitime açılamaz.
  2. 7. Maddenin 2. paragrafı bu maddeye de uygulanır.

Madde 9: Okulöncesi bakım tesisleri (kreş ve anaokulları)

Mesleki görevleri toplumsal yaşamın ayakta tutulması, sağlık, bakım ile kamu güvenliği ve tedarik için gerekli olan ebeveynlerin çocuklarına bakmak kapsamında açık tutulacaklar dışındaki okul öncesi bakim tesislerinin açılamaz.

4. Bölüm – Kapanış maddeleri

Madde 10: Yürürlüğe girme ve yürürlükten kalkma

1Bu kararname 2. paragraf dışında ilgili kanun ve düzenlemeler uyarınca yayımlandığı anda yürürlüğe girer. 19 Nisan 2020’de ise yürürlükten kalkar.

8. Madde 16 Mart 2020’de,
7. maddenin 1. paragrafı ile 9. madde 17 Mart 2020’de yürürlüğe girer.

Berlin, 14.03.2020-Berlin Senatosu

Michael Müller

Eyalet Başbakanı

Dilek Kalaycı

Sağlık, Bakım ve Eşitlikten Sorumlu Senatör

BirGün olarak bilgilendirme amaçlı hazırladığımız bu tercüme profesyonel olarak hazırlanmamıştır. Gerekli kanunlara referanslara metnin orijinalinden erişilebilir. Metnin orijinaline ve güncel duyurulara lütfen senatonun sitesinden ulaşınız.