Almanya Ekonomi Bakanı Altmaier, şimdilik Suudi Arabistan için silah ihracat izni verilmeyeceğini duyurdu

Berlin, Suudilere silah satış izinlerini durdurdu

Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, federal hükümetin şu an Suudi Arabistan’a silah ve savaş malzemesi ihraç edilmesini öngören yeni taleplerin onaylanmayacağını ve Avrupa Birliği bünyesinde ortak tavır alınması için çalıştıklarını açıkladı.

Alman kamu televizyonu ZDF’ye konuşan Altmaier, koalisyon ortaklarının bu konuda fikir birliği içinde olduklarını belirtti. Bakan, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili olarak şimdiye kadar yapılan açıklamaları tatminkâr bulmadıklarına dikkat çekti. Avrupa olarak ortak tavır alınmasının önemine işaret eden Almanya Ekonomi Bakanı, “Riyad yönetiminin etkilenebilmesi için Avrupa ülkeleri arasında görüş birliği sağlanmasının önem arz ettiğini” dile getirdi.

AB yetkilisi ‘temkinli’
Avrupa Birliği Komisyonu’nun bütçe ve personelden sorumlu üyesi Günther Oettinger Kaşıkçı cinayetine verilecek tepkide aceleci olunmamasını istedi. Oettinger Funke Medya Grubu gazetelerine verdiği demeçte “münferit silah satış anlaşmalarının ertelenebileceğini,” ancak “ilkesel karar almadan önce olayın kapsamlı bir şekilde aydınlatılmasını ya da Suudilerin olayı örtbas etmeye çalıştıkları kanaatinin doğmasını beklemek gerektiğini” söyledi.

Yeşiller: Ortaklık bitsin
Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Annalena Baerbock, Kaşıkçı cinayetinden önce izni çıkan silah satışlarının da dondurulmasını talep etti. Baerbock sevkıyatın dondurulmasının Suudi Arabistan’ı “yaralayacağını”dile getirdi.
Almanya Başbakanı Angela Merkel önceki günlerde yaptığı açıklamada, “mevcut şartlar altında Suudi Arabistan’a silah ihraç edilemeyeceğini” söylemişti.

***

ALMAN BASINI: Yalanları Riyad’ı yalnızlığa itiyor

Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine yönelik yorumlar Alman basınında geniş yer tutuyor. Gazeteler, Riyad yönetiminin Kaşıkçı’ya dair açıklamalarını tatminkar bulmuyor. Süddeutsche Zeitung, Suudi kraliyet ailesinin gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine gösterdiği tepkiyi şöyle yorumladı: “Çukura düştüysen, kazmayı bırak! Muhammed bin Selman ve çevresindekiler bu kurala uymuyorlar. Rejim muhalifi Cemal Kaşıkçı’nın ölümüyle ilgili çelişki ve gerçek dışı açıklamalar yapıyorlar. Bu tutuma konulacak teşhis ya aptallık ya da mutlak kudret sahipliği kuruntusu olabilir. Her yeni yalan Suudi Kraliyet ailesini biraz daha dokunulur hale getiriyor ve biraz daha yalnızlığa itiyor.”