Genel yayın yönetmeni Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Neşe Düzel ve Murat Belge gibi isimlerin istifalarının ardından gündeme gelen...

Genel yayın yönetmeni Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Neşe Düzel ve Murat Belge gibi isimlerin istifalarının ardından gündeme gelen Taraf gazetesinde sular durulmuyor. Bu isimlerin ardından gazeteden yine birçok ismin ayrıldığı duyurulurken gazete yönetimi tarafından yapılan açıklamada gazetenin genel yayın yönetmenliğine Markar Esayan'ın getirildiği bildirildi. Markar Esayan'ın genel yayın yönetmenliğine 'yeni atamalara yapılıncaya' kadar şerhiyle geldiği dile getirilirken yapılan açıklamada '14.12.2012 tarihinden yaptığımız özel durum açıklamasına istinaden; Gazetemiz yönetimi, yazı işleri ve çalışanlarımızla yaptığı değerlendirmede, Yayın Koordinatörümüz Sayın Markar Esayan'ın yeni atamalar yapılıncaya kadar aynı zamanda fiilen Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlenmesine karar vermiştir. Gerek gazetemizin basın kanununa tabi personelinde gerekse idari kadrosunda işleyişi engelleyecek başkaca herhangi bir değişiklik bulunmamaktadır. Yeni yayın yönetimi kadromuz ayrıca özel durum açıklaması ile önümüzdeki günlerde ortaklarımız ile paylaşılacaktır' ifadelerine yer verildi.


ANA AKIM MEDYA NE DEDİ?
Köşe yazarlarının birçoğu dünkü yazılarında Ahmet Altan ve birçok ismin Taraf'tan ayrılışına yer evrdi. Bir dönem AKP'ye verdiği 'koşulsuz' destek ile öne çıkan Altan ve arkadaşlarının istifasını köşe yazarları yorumladı.
Hürriyet'ten Ahmet Hakan Altan ve arkadaşalarının istifalarındaki soru işaretlerine değindiği yazısında: Ahmet Altan neden istifa etti? Ahmet Altan’a bakıyoruz: Herhangi bir gerekçe açıklamıyor. Taraf’ın sahibine bakıyoruz: “Ahmet Altan’a minnettarız” diyor, başka bir şey demiyor. Dedikodulara bakıyoruz: Kimi “iktidar baskısı” diyor. Kimi “maddi sorunlar” diyor. Kimi “misyonu tamamlandı” diyor. Kimi “Ahmet Altan zaten gazeteye uğramıyordu” diyor. Bu her şeyi belirsiz bırakma hali... Her şeyi açıkça söylemekten imtina etmemekle övünen bir gazeteye de, o gazetenin babası konumunda olan Ahmet Altan’a da yakışmıyor. İfadelerini kullanırken Milliyet'ten Aslı Aydıntaşbaş ise yazısında şunlara yer verdi: Ahmet Altan ve Yasemin Çongar’ın ayrılışının sıradan bir medya haberi olmadığını, hatta Taraf’ın üslubu ve ses getiren manşetleriyle Türkiye’de askeri vesayetin geriletilmesi ve sivilleşme konusunda ciddi bir rol oynadığını teslim edelim.
Ama yine de dilim varıp Ahmet Altan’a “demokrasi şehidi” muamelesi yapamıyorum. Gerçek şu ki, Taraf’ın Türkiye’nin demokratikleşmesine katkısı kadar zararı da oldu. Mesele sadece bu gazetenin Balyoz, Ergenekon, Oda TV ve KCK davalarında (ilk dalgada) emniyet ve savcıların borazanlığını yapmış olması değil; mesele bu davalarda Taraf’ın yayınları nedeniyle hala birçok masum insanın cezaevinde olması. Taraf, bilerek ya da bilmeyerek, bir dönem emniyette hakim gücün maşası olarak bu operasyonlarda bizzat kilit rol oynadı; kamuoyunda arzulanan havayı yarattı. Dezenformasyonsa, alası yapıldı.


'TARAF OPERASYON GAZETESİDİR'
Taraf'ı operasyon gazetesi olarak tanımlayan Cumhuriyet yazarı Mustafa Sönmez daha önce verdiği röportajından alıntı yaptığı değerlendirmesinde Taraf'ı şöyle değerlendirdi: Bundan 2 yıl 2 ay kadar önce. İnternette tam tarih var; 30.10.2010’da… Açıp baktım ne demişim diye; şöyle yer almış demeç Odatv sitesinde: Taraf operasyon gazetesi Taraf’ın kalıcılığı ve sürdürülebilirliği pek mümkün görünmüyor bana. Bir de tabii medya tarihinde bu kadar araçsal bir örnek yok. Gönüllü araçlar vesaireler var ama böyle büyük bir oyunun sol görünümlü aracı yok. Belki bu kayda değer bir şey. Nokta’yı satın alan mali müşavir görünümlü kişinin, Bakırköy’de Alper Görmüş’ün yöneticiliğinde dergiyi çıkardığı zaman, bu süreç başlatıldı. Sonra Nokta’da kesintiye uğrayan sürece Taraf’ta devam ettirildi. Zaten Nokta’daki aynı kadroyu aşağı yukarı Taraf’ta da görmek mümkün. Ben Nokta ile Taraf arasında bir devamlılık olduğunu düşünüyorum. Hatta Taraf’a daha çaplı, geniş katılımlı devam eden bir operasyon gözüyle bakabiliriz. Büyük dönüşümün bir parçası olarak bunlar yaşandı Türkiye’de. Bu konuda seçilen isimlere de bakmak gerek. Neden şu bu değil de bir gazete çıkarmak için Ahmet Altan ve Yasemin Çongar’ın seçildiği önemli bana göre.


YANDAŞLARIN TARAF'I
Son zamanlarda Başbakan Erdoğan'a yönelik eleştirileriyle dikkat çeken Taraf'ın bu özelliğini propagandif bulduğunu yazan Hilâl Kaplan süreci analiz ettiği yazsında 'Taraf, özellikle son bir yıldır eskisi kadar dikkatle takip ettiğim bir gazete olmaktan çıkmıştı. Özellikle son bir yıldır Stratfor yayınlarından tutun da Ahmet Altan'ın 'ajit-prop' bulduğum yazılarına kadar pek çok hayal kırıklığını beraberinde getirmişti. Hatta yayın politikasına ilişkin Alper Görmüş'un eleştirilerinden Yıldıray Oğur'un gazetenin mutfağından çekilmesine kadar Taraf'ta içeriden de hissedilen bir 'memnuniyetsizlik' havası vardı. Ancak bunların hiçbiri Ahmet Altan ve Yasemin Çongar'ın böyle apar topar ve belli ki çok da istemeden ayrılışlarının bende yarattığı burukluğu azaltmıyor' ifadelerini kullanırken hükümete yakınlığı ilke bilinen Star gazetesinden Muhstafa Akyol ise Taraf'taki istifaları şöyle yorumladı: Bu hafta sonu hiç beklenmedik bir haber aldık. Taraf gazetesini Taraf gazetesi yapan dört kritik isim istifa etti: Ahmet Altan, Yasemin Çongar, Neşe Düzel ve Murat Belge. Hepsi de, görüşlerini beğenin veya beğenmeyin, Türk basınında ağırlığı olan ve politik tartışmalara katkı sağlamış kalemlerdi. Dolayısıyla gidişlerine üzüldüm. Dileğim, bu depremin Taraf’ı tümden yıkmaması ve Türkiye toplumu olarak bu ezber sorgulayıcı gazeteden mahrum kalmamamızdır. Taraf’a dair diyebileceğim bundan ibaret.