Beş maddede krizin çözümü

HABER MERKEZİ

Yaklaşık 2 hafta süren orman yangınları Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaşam kaynaklarını yok etti. On binlerce hektar ormanlık alanın yanı sıra yaban hayatı ve insanlar zarar gördü. İktidarın yangınla mücadeledeki başarısızlığı ve yetkililerin hiçbir sorumluluk kabul etmemesi de felaketin boyutunu artırdı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanı, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2’nci Orman Yangınları Çalıştayı’nda hükümete eleştirilerde bulundu. Açılış konuşmasını Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün’ün yaptığı etkinlikte Kılıçdaroğlu, orman yangınlarına karşı 5 maddede alınması gereken önlemleri sıraladı.

Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun konuya ilişkin soru ve yanıtları şöyle:

1. Çıkış nedenini bilmediğimiz orman yangınlarını önleyebilir miyiz?
Orman yangınlarının nedeni bilinemiyorsa konu ile ilgili nitelikli personeli kamu yetiştirmiyor demektir. Eğer orman yangınlarının nedeni bilinemiyorsa, siz sorunu çözemezsiniz. Sorunu çözmek için sorunun nereden kaynaklandığını bilmeniz lazım.

2. Sağlıklı bir yangın söndürme filosu oluşturmazsanız yangını söndürebilir misiniz?
Son olaylar bize bunu çok net gösterdi ki yeterli filonuz yoksa yangını söndüremezsiniz.

3. Gerek sayısal, gerek eğitim açısından personeli yeterli olmayan bir kurum, orman yangınlarını söndürebilir mi?
Kısa sürede orman yangınlarını kontrol alabilecek kişiler bunu yapabilecek olan eğitimli personeldir, yoksa geçtiğimiz ay yaşadığımız sorunları yaşarız. Yangın eğitim ve uygulama merkezlerinin oluşması lazım.

4. Yanan orman alanlarının yapılaşmaya açılması, orman yangınlarını nasıl etkiler?
Yanan yerlerin yapılaşmaya açılmayacağı net şekilde Anayasa’da yer almış fakat orman yangınları hemen öncesinde düzenleme yapıldı, orman vasıflı yapıların turizme açılması konusunda Turizm Bakanı’na yetki verildi. Bu Anayasayı takmıyorum, demektir. Bu burayı yakacağım ve turizme açacağım demektir. Buradan Anayasa Mahkemesi’nde görev yapan yargıçlara da sesleniyorum. Bu düzenlemenin iptal edilmesi lazım.

5. İklim krizinin yarattığı sorunlar karşısında bir uluslararası işbirliğine gerek var mı?
Dünyanın ortak sorunu, en çok etkilenen bölge Akdeniz havzası. Bizim bir uluslararası iş birliği yapmamız lazım. Havzanın iş birliği yapması lazım. Bunun için çağrı yapmamız lazım.