Çorlu Tren Faciası’nın üzerinden 5 yıl geçti ancak hâlâ adalet sağlanamadı, bir kişi bile tutuklu değil. Yakınlarını kaybeden acılı aileler ise “Kayıplarımıza söz verdik, adalet sağlanana kadar mücadele edeceğiz” dedi.

Beş yıldır adalet yok
Çorlu Tren Katliamı’nda yakınlarını kaybeden acılı aileler, adalet istediklerini dile getiriyor. (Fotoğraf: Depo Photos)

Umut SERDAROĞLU

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 8 Temmuz 2018’de raydan çıkarak devrilen ve 7’si çocuk 25 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan tren katliamının üzerinden beş yıl geçti. Facianın ardından açılan davada bir arpa boyu yol kat edilemedi. Kayıplarının ardından beş yıldır adalet arayışını sürdüren aileler için adalet sağlanamıyor. 19 Temmuz’da görülecek davanın 14’üncü duruşmasında da bir sonuca varılması düşük ihtimal.

Yakınlarını kazada kaybeden aileler ise “Katiller hesap verene kadar” adalet arayışından vazgeçmeyeceğini söylüyor.

KAZA DEĞİL CİNAYET

9 yaşındaki oğlu Oğuz Arda Sel’i kazada kaybeden Mısra Öz, suçluların ceza almaması için korunmaya devam edildiğinin altını çizdi. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) güven telkin etmediğini söyleyen Öz şöyle konuştu:

“Ne yazık ki 5 yıldır hep birlikte bu ülkede adaletin sağlanamadığını görüyoruz. Davada yargılanan tutuklu bir tek kişi bile yok. Oysaki tüm sanıklar bugüne kadar ki duruşmalarda üst yönetimi işaret etti. Ancak ne yazık ki üst yönetime kimse soru dahi sormuyor, istenen evrakları Devlet Demiryolları göndermiyor.”

Başkalarının aynı acıyı çekmemesi için mücadeleye devam edeceklerini ifade eden Mısra Öz, “Bizim evlatlarımı geri gelmeyecek. Fakat ısrarla burada adalet diye diretmemizin sebebi başka canların yanmaması, başka acıların yaşanmaması. Bunun ne büyük bir acı olduğunu biliyoruz” dedi.

İktidarın kazaya ilişkin sunulan araştırma önergelerini reddettiğini hatırlatan Öz, “Bu haftanın başında meclise araştırma önergesi verildi kazalarla ilgili. Daha önce olduğu gibi tekrar AKP ve MHP oylarıyla bu önerge reddedildi. Görüldüğü üzere iktidar sorumluluk almak istemiyor” diye konuştu.

ONLARA SÖZÜM VAR

Kazada 14 yaşındaki kızı Bihter Bilgin’i ve 3 yakınını kaybeden Zeliha Bilgin ise adalet aramaktan acılarını bile gerçek anlamda yaşayamadıklarını ifade etti. Bilgin, “Adaleti bulmadan geçen bu 5 yılın sonunda acılarımız bir kat daha arttı. Bugün belki adalete hesap vermiyorlar ama elbet bir gün verecekler. Ben yine kızımın, kardeşlerimim kabrinde olacağım. Onlara adaletsizliği tekrar anlatacağım. Adaleti bulmadan gözümü yummak istemiyorum. Çünkü onlara sözüm var” dedi.

Kazada anne ve babasını kaybeden İsmail Kartal da kendilerine bu süreçte birçok dava ve soruşturma açıldığını hatırlattı. Kartal, “Bir arpa boyu yol gidememek aileleri derinden yaralıyor. Beş yıl geçmesine rağmen ne bir tutuklanan ne de bir istifa eden yok. Aksine sorumlulara terfiler, vekillikler verildi. Adalet isterken hepimiz mahkûm edilmeye çalışıldık. Ancak biz ısrarla adalet çağrımızı sürdüreceğiz. Bu dava artık tüm Türkiye’nin davası haline geldi” ifadelerini kullandı.

BİR ARPA BOYU YOL KAT EDİLEMEDİ

Çorlu Tren Katliamı’ndan sonra yaşanan gelişmeler şu şekilde oldu:

•8 Ekim 2018: Kaza günü olay yerinde inceleme yapan bilirkişi heyetinin raporu savcılığa sunuldu. Yanlı rapor eleştirildi.

•16 Kasım 2018: Aileler, avukatları aracılığıyla ilk incelemeyi yapan bilirkişilerin taraflı olduğunu belirterek, rapora itiraz etti.

•28 Şubat 2019: Başsavcılık; siyasetçiler, bürokratlar, TCDD’nin üst yönetimi yer alan kişiler hakkında da “kovuşturmaya yer olmadığı” kararını verdi.

•5 Mart 2019: Hazırlanan iddianamede TCDD 1. Bölge Müdürlüğü’nde görev yapan Bakım Müdürü Turgut Kurt, Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım ve Hat Bakım ve Onarım Memuru Celaleddin Çabuk hakkında ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak’ suçundan 2’şer yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istendi.

•25 Nisan 2019: Siyasetçiler, bürokratlar, TCDD’nin üst yönetimi hakkında ‘kovuşturmaya yer yok’ kararına yapılan itiraz reddedildi.

•30 Mayıs 2019: Dosyada gerçeğe aykırı rapor hazırlayan bilirkişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu.

•12 Haziran 2019: Çorlu tren kazası ailelerinin AYM önünde yapmak istedikleri basın açıklamasına polis müdahale etti.

•3 Temmuz 2019: Davanın ilk duruşmasında mahkeme heyeti protesto edildi. Mahkemenin davadan çekilme kararı Çorlu 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kaldırıldı.

•4 Kasım 2020: 6’ncı duruşmada, bilirkişi raporunun incelenmesi ve genişletilmesi için Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığında devam eden dosyaya ilave edilmesi ve TCDD’deki sorumluların belirlenmesi istendi.

•9 Mart 2021: Dava dosyasına giren bilirkişi raporuna göre TCDD’nin üst düzey sorumluları ‘asli kusurlu’ bulundu.

•16 Mart 2021: Davanın son duruşmasında, mahkeme tüm yetkililer ve tüm sorumlular hakkında tetkik etmekte olan, yürütülmekte olan savcılık dosyasına ihbarda bulunma kararı verdi.

•4 Ekim 2022: Davanın 11’inci duruşması öncesi açıklama yapan avukatlar savcılıktan istenilen bilgi, belge ve isimlerin TCDD tarafından gizlendiğini söyledi.

•10 Ekim 2022: Davada hakkında yakalama kararı verilen dönemin TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu tutuklandı. 

•25 Kasım 2022: TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu, tutuklanmasının ardından geçen bir ay sonunda tahliye edildi. Davada tutuklu sanık kalmadı.