Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Termokar fabrikasının emekçileri direnişlerinde beşinci yıllarını devirdi. Hak ve adalet arayışlarını sürdüren işçiler Alsancak’ta fabrikanın yönetici binasına yürüyerek açıklama yaptı.

Beş yıldır süren hak gaspı

Fevzi Efe SEKİTMEZ

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) bulunan ve Birleşik Metal-İş sendikasının örgütlendiği Termokar Isıtma Soğutma ve Klima Sistemleri A.Ş’de, işveren sendikal örgütlenme hakkını arayan işçilere yaklaşık 5 yıldır baskı uygulayarak işten çıkarıyor. Geçen günlerde 6 kişiyi daha işten çıkaran fabrika, emekçilerin haklarını gasp etmeye devam ediyor.

Sermaye güçlerinin yıldırma politikasına karşı direnmeye devam eden sendikalı işçiler Alsancak’ta Termokar yönetim binasının önünde basın açıklaması düzenlendi.

İşçilerin Anayasal hakları olan sendikalarını seçmelerine izin verilmediğini söyleyen DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası İzmir Şube başkanı Ali Çeltek, “Demokratik hakları için yola çıkmış ve 5 yıldır çocuklarına daha iyi bir gelecek için çabalayan arkadaşlarımız işveren tarafından işten çıkartıldı. Buna rağmen sendikanın iş yerinde çoğunluğu sağlamasını engelleyemedi.

Sendikamız Türkiye cumhuriyeti çalışma bakanlığına müracaat ederek çoğunluk tespitini aldı. Bu duruma itiraz eden işveren ise onlarca arkadaşımızı işten çıkartarak hakkımızı yedi. Termokar’da yaşananlar Türkiye’de ki sendikalaşmanın ne durumda olduğunun göstergesidir. Patronlar işçilerin sendikalaşma sürecine engel olmak için her yolu denedi denemeye de devam ediyor. Haksız ve hukuksuz bir şekilde işten atılan işçilerimiz için sendikamız elinden geleni yapmaya devam ediyor" dedi.

Çelltek, “Fabrikada uygulanan keyfi ücretsiz izne çıkarmalar işçileri cezalandırma biçimine dönüştürdü. Ücretsiz izne çıkan arkadaşlarımız yerine ucuz işçi gücü sağlayabilmek için göçmenler çalıştırıldı. Yaklaşık 80 kadar emekçimizin davasını açtık. Bu davaların hepsi mahkemede onandı daha sonra pandemi döneminde yeni çıkan mevuzatla arkadaşlarımız zorla ücretsiz izinleri çıkarıldılar" diye konuştu.

“ZAFER EMEKÇİNİN OLACAK”

Dava sürelerinin devam ettiğini söyleyen Çeltek, “Termokar’da anayasaya aykırılık hukuka aykırılık ne ararsanız var. Beş yıldır mahkeme nezdinde fabrikanın yaptığı hukuksuzluklar tespit edilmiştir. Çalışma bakanlığı müfettişleri fabrikaya gelerek işverenlerin ne kadar hukuk tanımaz olduğunu bir kez daha kanıtlarla ortaya koydu. Mahkeme süreci hala devam ediyor. İş yeri içerisinde haksızlığa ve hukuksuzluğa karşı çıkan öncü arkadaşlarımızı da son dönemde uygulamaya geçirdikleri bir yöntemle susturmaya çalışıyorlar. Bu arkadaşlarımızı fabrikanın dışına kurulan alanda zorla çalışmaya gönderdiler. Bunun için de direndik” dedi.

Çeltek şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanına söylüyorum sayın Çalışma Bakanımıza sesleniyorum. Neredesiniz sayın bakan? işçiler burada, Termokar çalışanları burada beş yıldır bu dava bitmedi. Biz sandıkla geldik diyorsunuz ama işçilerin kendi iradesiyle sendikalarını seçmesine izin vermiyorsunuz. Şartlar ve koşullar ne olursa olsun mücadelemize devam edeceğiz. Termokar çalışanları alkışlarla ve halaylarla başarıya ulaşacaktır. Beş yıldır pes etmedik. Anayasal hakkımızı kullanıyoruz. Haklıyız. Termokar’a sendika girene kadar, toplu iş sözleşmesi sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz"