Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine olası askeri harekâtına ilişkin açıklamalarda bulunan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye'ye imkanlar dahilinde askeri yanıt vermekten çekinmeyeceklerini söyledi.

Beşar Esad: Türkiye'ye askeri karşılık vermekten çekinmeyiz

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rus yayın kuruluşu Russia Today'e (RT) verdiği röportajda bölgedeki son gelişmeler ve Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik olası askeri harekatına ilişkin açıklamalarda bulundu.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, Esad, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturma planlarıyla ilgili ne yapmayı düşündüğü" sorusunu, " Suriye ordusu ülkenin her bölgesinde konuşlu değil. Ama konuşlu olduğu bölgelerde ve koşulların doğrudan askeri karşılaşmaya izin verdiği durumlarda çekinmeyiz" şeklinde yanıtladı. Esad, şunları söyledi:

"İşgal varsa ilk etapta halk direnişiyle karşılaşır. Tabii ki Suriye ordusu ülkenin her bölgesinde konuşlu değil. Ama konuşlu olduğu bölgelerde ve koşulların doğrudan askeri karşılaşmaya izin verdiği durumlarda çekinmeyiz. 2,5 yıl önce Suriye ve Türk orduları karşı karşıya gelmiş ve Suriye ordusu bazı Türk hedeflerini tahrip etmişti. Askeri kapasite elverdiği sürece bu yeniden gerçekleşecektir."

İdlib konusunda da, "İşgal altındaki her bölge gibi İdlib'in kurtarılmasının da askeri ve siyasi planlar dahilinde olduğunu" söyleyen Esad, "Kuşkusuz Türkler ya da teröristler tarafından işgal edilmiş her toprak zamanı gelince kurtarılacak" ifadesini kullandı.

ANKARA'DAN OPERASYON SİNYALİ GELMİŞTİ

26 Mayıs'ta gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) sonuç bildirgesinde "Güney sınırlarımızda icra edilen ve edilecek harekatların komşularımızın toprak bütünlüğünü hedef almadığı, milli güvenlik ihtiyacının gereği olduğu belirtilmiştir" ifadeleriyle yeni bir askeri harekatın sinyali verilmişti.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da 'Suriye'ye operasyon' gündemine ilişkin yaptığı açıklamada, "Ülkemizi korumak ve kollamak için bazı müdahaleler yapmak mecburiyetinde olduğumuzu görüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.