Beşiktaş Belediye Başkanı Akpolat, “Daha önce kamu kurumları 118 ailenin ihtiyaç sahibi olduğunu belirtmişti. Sahaya girdiğimizde çok acı bir tabloyla karşılaştık. Bin 226 komşumuzun çok ciddi ihtiyaçlarının olduğunu belirledik” dedi.

Beşiktaş Belediye Başkanı Akpolat: Yoksulluğa ‘çare’ arıyoruz

Yaren ÇOLAK

BEŞİKTAŞ Belediye Başkanı Rıza Akpolat, pandemi mücade kapsamında kurdukları ve ilçe sakinlerinin sorunlarını yerinde gözlemlemeyi amaçladıkları “Saha Çözüm Hareketi’ni” BirGün’e anlattı.

► Hem pandemi öncesi hem de pandemi günlerinde nasıl bir yerel yönetim pratiği sergilediniz?Özetler misiniz?
Doğrudan hizmet anlayışı ile hareket ediyor ve sorunların kronikleşmesene izin vermeden çözümler üretiyoruz. Vatandaşın bize gelmesini beklemeden, biz vatandaşa gidiyoruz. Biz Beşiktaş’ta bir dayanışma ağı kurduk. Öğrencisinden esnafına, yaşlısından çocuğuna, toplumun her kesimine yardım eli uzattık. Şiddet gören kadınlardan, işsizlere, yoksullara yani bütün komşularımıza dayanışmanın sıcaklığını hissettirdik. Katılımcılık, şeffaflık, hesap verebilirlik temel önceliğimizdir.

► Peki, Saha Çözüm Hareketi’ni kurdunuz. Bunu bu anlayış çerçevesinde mi geliştirdiniz?
Pandemiyle mücadele sürecinde çok şey öğrendik ama en önemlisi örgütlü bir mücadelenin zorunlu olduğunu gördük. Pandemi boyunca hem çağrı merkezimize hem de sosyal medyadan bize gelen taleplerle ilgili hızlıca dönüş sağlamaya çalıştık. Destek paketi isteyen vatandaşlarımız oldu. Bunların dağıtımına bizzat ben katıldım. Vatandaşımız zor durumda. Mahallelere, sokaklara gittiğimizde, ‘Şu komşumuzun da ihtiyacı var, bu da zor durumda olabilir’ gibi birçok şey tanımladı bize. Anladım ki verimiz güncel değil. Hem kaymakamlıkta olan veriler hem de belediyede olan verilerin değiştiği ve güncellenmesi gerektiğiyle ilgili bir duyguya kapıldık. Hemen 120 kişilik bir ekip oluşturduk. Ne yaptık, evlere giderken bir paket hazırladık. 25 maske, dezenfektan ve de İBB ile beraber yaptıklarımızı içeren bir kitapçığı halkımıza ulaştırdık. 3 ayda bir çıkardığımız kent kültürü dergisi, yine dezenfektan malzemelerinin içinde olduğu bir paketi her vatandaşımızın evine bıraktık. Ancak asıl hedefimiz ilçemizin verilerini güncellemekti. İhtiyaç sahibi ailelerin ortaya çıkarılması için anket uygulamasını gerçekleştirdik. Daha önce kamu kurumları 118 ailenin Beşiktaş’ta ihtiyaç sahibi olduğunu belirtmişti. Sahaya girdiğimizde çok farklı ve acı bir tabloyla karşılaştık. Bin 226 komşumuzun çok ciddi ihtiyaçlarının olduğunu belirledik ve hemen ihtiyaçlarını giderdik. Her ay düzenli bir biçimde bu ihtiyaçları gidermeye devam edeceğiz. Beşiktaş, Türkiye’nin en yüksek gelir seviyesinin olduğu yerlerden biri. Düşünün ki Beşiktaş’ta durum bu. Bu tabloyu görünce hemen aksiyon almamız gerekiyor dedik. Halk Market, Halk Mağaza, aşevi açılışını gerçekleştirdik ve Halk Kart uygulamamızı başlattık. Bu Halk Kartı ailelere dağıtacağız. Halk Market’te de sağlıklı gıdaya ulaşabilecekler. Halk Mağaza’da tekstil ürünlerine ve mobilyaya ulaşabilecekler. Elektronik eşyaya ulaşabilecekler. Şunu da ifade edeyim: Esnafımız çok zor durumda. Şubat ve mart aylarında pandemi ilk başladığında sahaya çıktığımda esnafla yaptığım toplantıda veresiye defterleri boştu ki İBB Başkanımız Ekrem İmamoğlu bu veresiye defteriyle ilgili bir çalışma başlattı. Gerçekten de boş olan veresiye defterleri şu an dolu ve bakkallar zor durumda. Beşiktaş çoğu ilçeden daha iyi bir durumda diye bilinir. Beşiktaş’ın verisi buysa Eyüp’ün, Sultangazi’nin Anadolu’nun değişik yerlerinde veriler nedir? Bilmiyorum ama hızlıca bu sorunların çözüm noktasına getirilmesi gerek. Önümüzde derinleşen açlık, yoksulluk, işsizlik ve çaresizlik tablosu var.

► Bu süreç içerisinde toplam kaç hane ve iş yeri dolaştınız?
93 bin 540 evi, 10 bin 816 iş yerini tek tek ziyaret ettik. 23 mahalle, 886 sokak ve 69 caddeyi adım adım dolaştık. 2 milyon 451 bin maske, 104 bin 793 dezenfektan dağıttık.7 bin 379 vatandaşımız talepte bulundu. Bu taleplerin yüzde 89’unu karşıladık.