Beşiktaş'ın yaşadığı sakatlık probleminin 'şansızlık' diyerek geçiştirilmesi sorunları halının altına süpürme taktiği. Neler yaşandığını teknik heyetin açıklaması gerek.

Beşiktaş ‘sakatlandı’

Bir takımı gönülden tutup desteklemek kişisel bir tutum olmakla beraber içinde saygı unsuru barındırır. Ama, gelişmelere karşı rasyonel düşünmek başka bir saygı unsuru.

Beşiktaş, Ajax maçına özellikle sakat oyuncuların fazlalığından ve bu sıkıntının yarattığı baskı yüzünden maça skor odaklı bakıldığından, sonuca şükredilip ucuz atlattı diye düşünüldü. Bir futbol takımı için bu bakış açısı kabul edilemez. Hele hele Şampiyonlar Ligi’nde oynuyorsa hiçbir mazeret kabul edilemez. Çünkü Şampiyonlar Ligi ve Süper Lig maç programları önceden belliydi.


Bu dönemde, Beşiktaş yönetiminin yapması gereken çok spesifik transferler ile kadroyu geniş tutmak ve teknik heyetin yapacağı da hazırlık programı ile ligler öncesi takımı hazır hale getirmekti. Ama maalesef ne yönetim takımın bütünlüğüne baktığımız zaman istenilen genişliği kalite bakımından sağladı, ne de teknik heyet hazırlık dönemini iyi geçirdi.

Ekonomi profesörü olmasam da bu kadar büyük borç batağından kurtulmanın yolu dışarıdan katma değer yaratmak olduğunu düşünebilirim. Bunun da tek yolu Şampiyonlar Ligi’ne katılmak ve buradan puanlar toplayarak girdi sağlamaktır. Sadece takımı 11 kişi üzerinden değerlendirmek artık futbol kurgusu içinde kabul edilebilecek bir anlayış değildir. Euro 2020 bunun en iyi örneğini göstermişti.

SÜREÇ NASIL YÖNETİLDİ?

Bedelsiz ve bonservisleri Beşiktaş’tayken kaybedilen Aboubakar, Dorukhan ve Fatih Aksoy. Oğuzhan’ın donanımları ortadayken ve daha alt segmentteki özelliklere sahip Salih Uçan'ın transfer edilmesi.

İki sol bek varken, Dorukhan’ın istediği ücrete alınan Umut Meraş.

Sporting Lizbon’un sağ bek ihtiyacı olmasına rağmen, kiralık gönderdiği sağ beke mahkûm kalıp para harcanarak alınması gereken ve alınmayan 22 yaşındaki Mert Müldür.

Stoper sorunu varken konuşulup düşünülüp alınmayan Diego Godin ve bir sezondur top oynamamış olmasına rağmen, maç başı parayla anlaşmak yerine yaklaşık 4 milyon euro maliyetle transfer edilen kulüpsüz Alex Teixeria.

Mert, Dorukhan ile Fatih Aksoy’un üçer mevkide oynama özelliklerini düşündüğümüzde kazanılacak rotasyon zenginliğinin reddedilmesi...

KADRO KURMA PROBLEMİ

Takım mühendisliği bakımından en temel özellik bonservis ödemeden veya bonservisi kulüpte olup elinde tutulacak oyunculara öncelik verilmesiyle mümkün olan en az belki bir ya da iki kiralık oyuncu ki o da mecbur kalınırsa takımı dizayn etmektir. Tabii ki Pjanic kalitesinde bir oyuncu kiralık olarak takım için bir değer yarattı ama öncelik olarak Godin mi, yoksa Pjanic mi? Ya da ikisi birden mi? Sonuç: Montero, Pjanic oldu.

Diğer bir önemli konu, bugün için sakatlıkların sebebi olan ve halının altına süpürülen durum olan hazırlık dönemi periyotlamasındaki sorunun varlığı. Takımın sakat olan oyuncularının büyük bölümü arka adale (hamstring) sakatlıklarına maruz kalıyorsa burada bir yüklemeden ve periyotlamadan kaynaklı sorun var demektir. Salgın hastalık olmadığına göre bu bir uygulama sorunudur. Biraz can sıkan bu periyotlamaya bakalım:

Hazırlık döneminin temel periyotlaması: İlk lig maçından 4-6 hafta önce başlar, sezon için bedensel temel özellik kazanılır. Daha sonra takım çalışmalarına geçilir.

Eğer, Şampiyonlar Ligi ile Süper Lig maçlarının aynı dönem içinde olacağı düşünülerek, bu dönemden dolayı maksimum yükleme periyodu ve yoğunluğunu yüksek tutup, müsabaka geçiş dönemi için yeterince süre kalmamışsa, bu statik çalışma yoğunluğu nedeniyle söz konusu kas gurubu sakatlığı meydana gelmiş olabilir.

Antrenman birimleri ve uygulamalardaki değerler yıllık planlamada farklı dağılımlar göstermektedir. Hazırlık dönemi yüzde 60 ile yüzde 80 verim değer katkısı yaparken müsabaka dönemi yüzde 80 ile yüzde 100 verim değer katkısı yapmaktadır. Bu değerlerin yıllık periyotlamada kendi yerinde doğru yapılması yıllık planlamanın asıl amacını oluşturur.

METOT HATALARI

Trol ve medyada manipüle edildiği (ahlaksızlık) gibi sakatlıkların nedeni futbolcuların gece hayatıyla hiçbir ilgisi yoktur. Eğer hepsi aynı bara gidip sakatlandıysalar onu bilemem. Ama hepsinin aynı ağırlık barına girdiğinden eminim.

Periyotlamadaki her geçiş farklı olmakla birlikte, bir öncekinin yoğunluğunu taşıdığı için yıllık plan üzerindeki çalışma metodolojisi muhakkak birbirinden farklı, fakat devamını sağlayan içerikleri taşıması gerek. Bu kadar literatüre dayalı konuyu detaylandırmamdaki neden sürecin doğru anlaşılmasına yöneliktir.
Tüm takımın aynı bölgeden sakatlık yaşamasını nazar ya da şansızlık diye cevap aradığımız zaman tüm gerçeği ve tartışma konusunu bertaraf edip, algı manipülasyonu üzerinden ‘normatif’ bir tutum takınmaktayız.

İşte, aynı sürece takım mühendisliği üzerinde bir değerlendirme yapmak gerekirken trol ve medya üzerinden sansasyonel ve maliyetli transferler ile ‘itibar’ yaratma beklentisinin futbolla bir ilgisi olmadığı gibi son derece düşük, feodaliteye dayalı alt başlık kültür tavrını ortaya koyar. Ajax’a 2-0 yenilmenin memnuniyetinin temeli budur.