6 Şubat depreminin yıl dönümünde İstanbul Beşikaş’ta düzenlenen basın açıklamasının ardından polis anmayı düzenleyenlere müdahale etti. Gözaltına alınanlar olduğu bildirildi.

Kaynak: Haber Merkezi
Beşiktaş'ta 6 Şubat anmasının ardından polis müdahalesi: Gözaltılar var

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve İstanbul Tabip Odası  (İTO) 6 Şubat depreminin yıldönümünde İstanbul Beşikaş’ta bir basın açıklaması düzenledi.

Buluşmada, "Yüz binlerin katili saray rejimi", "Kahrolsun enkaz düzeniniz", “Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok" sloganları atıldı. Polis atılan sloganların ardından "Attığınız slogan hukuksuzdur" diyerek grubun dağılması için anons yaptı.

Polis ekipleri, Beşiktaş İskelesi'nde eylemcilere müdahale etti. Müdahale sonucunda çok sayıda kişi gözaltına alındı. Polis, Kadıköy vapuru girişini abluka altına aldı.

6 Şubat 2023'te yaşanan deprem felaketinin birinci yıl dönümünde DİSK, KESK, TMMOB ve Türk Tabipler Birliği, Beşiktaş Barboros Bulvarı'nda anma etkinliği düzenledi.

"Gün gelecek, devran gelecek AKP halka hesap verecek" "AKP'den hesabı emekçiler soracak" sloganları atıldığı etkinlikte "6 Şubat depremini unutmadık" yazılı pankart açıldı.

Depremde hayatını kaybedenler anısına saygı duruşuyla başlayan etkinlikte konuşan TMMOB İstanbul İl koordinatörü Seyfettin Avcı, depremde hayatını kaybeden vatandaşlar için başsağlığı dileyerek şu ifadeleri kullandı:

"Depremde yaşanan kayıplara ve yıkımlara ilişkin tüm veriler aradan geçen 1 yıl sonunda henüz tam anlamıyla açıklanmış değildir. Depremin ilk günlerinde, yaşanan yıkımın büyüklüğü toplumdan saklanmaya, her şeyin kontrol altında olduğu imajını yaratmaya çalışıldı.  Afetle mücadele konusunda büyük bir başarısızlık gösteren AKP iktidarı, ilk günden itibaren sorumluluğu üzerinden atmak için elinden gelen her şeyi yaptı. Felaketin boyutlarını büyüten ve hepimizin canının daha fazla yanmasına neden olan şey ise afet sonrasında yaşananlar oldu. Deprem sonrasında arama kurtarma faaliyetlerinde yaşanan zafiyetler nedeniyle binlerce kişi günlerce enkaz altında kurtarılmayı bekledi. Depremzedeler enkaz altındaki yakınlarını kurtarabilmek için ne bir arama kurtarma timine, ne de gerekli teçhizata ulaşabildiler. AFAD’ın yetersizliğine ve beceriksizliğine, bir yardım kuruluşu olmaktan çıkartılarak bir şirket haline dönüştürülen Kızılay’ın skandalları eklendi. Depremzedeler haftalarca çadır beklerken, Kızılay’ın elindeki çadırları şirketlere ve yardım kuruluşlarına pazarladığı ortaya çıktı. Yıkım ve enkaz kaldırma çalışmaları halk sağlığı ve çevre sorunları yaratacak biçimde yürütülmeye devam edildi. AKP iktidarı tüm bu fiyaskolarını ve beceriksizliklerini bastırabilmek için her zaman olduğu gibi farklı kesimleri hedef haline getirmeye çalıştı."

Siyasi iktidarın deprem bölgesine giden yardım malzemelerine AFAD üzerinden el koymaya çalıştığını belirten Avcı, İktidar partisi ve yandaş gazetelerin demokratik kitle örgütlerini, yardım sağlayan gönüllü kuruluşları, belediyeleri hatta tribün gruplarını bile hedef gösterdiğini ifade etti.

Açıklamaların ardından depremde hayatını kaybeden yurttaşlar için mumlar yakıldı, karanfiller bırakıldı.