Dinamo Kiev mağlubiyeti sonrası evinde Bursaspor’u ağırlayan Beşiktaş, zorlu maçtan 3 puanla ayrılmayı başardı. Siyah-beyazlılar rakibini 2-1 mağlup ederken, Başakşehir ile puanları eşitledi

Beşiktaş’tan kritik zafer

METİN AKTAŞOĞLU metin.aktasoglu@gmail.com @metinaktasoglu

Neyi hatırladım biliyor musunuz? Slaven Biliç dönemi Beşiktaş’ını! Topa hakim ancak skor bulmakta zorlanan tedirgin ve gergin bir Beşiktaş, bir o kadar tedirgin bir taraftar, yüksek tempolu kaosa dönüşmeye yatkın bir oyun, atılan goller, yenilen gol...

Dinamo Kiev sonrası sahasında Bursaspor’u ağırlayan siyah-beyazlıları, özellikle müsabakanın ilk yarısında, hiç sevmediğim “bir tık” ifadesiyle anlatabiliriz. Tüm ortalar paslar ya bir tık hızlı, ya bir tık yavaş; hücumcular pozisyonlara bir tık yakın ya da bir tık uzak kalıyordu.

Beşiktaş maçına başka bir motivasyonla hazırlanması beklenen Bursaspor ise ilk yarının kaosa dönüştüğü anlarda buldukları hızlı hücumlar dışında gole yaklaşamadı. Neredeyse %80’e yakın bir oranla topa sahip olan ev sahibi Beşiktaş karşısında Hamza Hamzaoğlu’nun planı neydi anlayabilmek çok zor…

Maça kanatlarda Olcay ve Aboubakar ile başlayan Şenol Güneş, merkezde Necip ve Atiba’yı tercih etmişti. Bursaspor’un Jorquera-Merter orta saha merkezine üstünlük kuran ev sahibinde Şenol Güneş, devre arasında Olcay-Tolgay değişikliğine giderek bu üstünlüğünü iyice netleştirdi ve 4-4-2 görünümlü bir 4-3-1-2’e dönüş yaptı ve bu sezon hamlelerle sorun çözdüğü maçlara bir yenisini daha eklemiş oldu.

Baskıyı artırdıktan sonra 52 ve 65’te Cenk Tosun’un penaltıdan kaydettiği gollerle tabelayı değiştiren Beşiktaş’ta Gökhan Gönül bu sezon en iyi futbolunu oynarken ilk penaltıyı yaptıran isim olarak da öne çıktı. Gökhan Gönül’e değinmişken; 4-3-1-2 sisteminin iki penaltının da yaratıcısı olduğunun altını çizmekte fayda var. İki savunma bekinin hücuma dahil olduğu sistemde orta sahanın merkezinde yer alan isimler de ceza sahası çevresini karıştırmakla sorumlu.

Bu sistem işleyince Bursaspor kendine adım atacak yer bulamadı, Beşiktaş da ciddi şekilde moral buldu. 90+1’de Emre Taşdemir’in duran top sonrası karambolünde kaydettiği gol giriş paragrafını desteklemek ve Beşiktaş’ın kaderini hatırlatmaktan başka bir işe yaramadı.

***

KARTAL, TOFAŞ’I MAĞLUP ETTİ

Ufuk Sarıca yönetiminde sezona flaş bir başlangıç yapan Beşiktaş, iyi formunu sürdürdü. Basketbol Süper Ligi’nin 10. haftasında evinde TOFAŞ’ı ağırlayan siyah-beyazlılar karşılaşmadan 76-63 galip ayrıldı. Maçın en skorer oyuncusu Beşiktaş formasıyla 16 sayı ve 10 ribauntluk performans kaydeden Stimac oldu.