Karadeniz’den Ege’ye kadar yurttaşlar yaşadıkları toprakların talan edilmemesi için ayakta. İkizdere’de Cengiz İnşaat’ın taşocağına karşı direniş sürerken, çevre için yeni bir mücadele de Milas İkizköy’de başladı.

Beşli çeteye karşı ikiz mücadele

HABER MERKEZİ

MUĞLA’nın Milas ilçesindeki Akbelen ormanında Yeniköy-Kemerköy Termik Santralinde kullanılmak üzere linyit madeni işletmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verdiği ‘olur’ kararına karşı Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde dava açıldı. Covid-19 ve doğa tahribatı arasındaki ilişkiye de dikkat çekilen başvuruda kesim izninin iptali ve yürütmenin durdurulması istendi.

Bölge halkının avukatı İsmail Hakkı Atal, “Şu anda Türkiye’de beşli çeteye karşı İkizdere ve İkizköy’de ikiz mücadele var” dedi.

ZİHİNLERİ MUTASYONA UĞRADI

740 dönümlük ormanda linyit madeninin hukuka ve kanuna aykırı olduğunu belirten Avukat Atal, şunları söyledi: Şu an ikiz mücadele var ama belki ileride ‘beşli çete’ye karşı beşli mücadele olacak. Türkiye’nin her tarafını işgal ediyorlar. Bu faaliyetlere olur veren kamu görevlileri de suç işliyor. İklim krizi ve salgınlara karşı ekoloji mücadelesini kazanırsak bu ocakları, santralları yapan ve ormanları yok edenlerin de yaşamını kurtarıyoruz. Ancak kapitalizm tarafından zihinleri mutasyona uğradığı için neyin doğru olduğuna karar veremiyorlar. Hukuken bu şirket sahiplerinin temyiz kudretleri yok. Kendi mezarlarını kazan insanlara benziyorlar.

Evrensel’in haberine göre İkizköy Çevre Komitesi ve KARDOK Derneği’nden yapılan açıklamada ise “Orman Genel Müdürlüğü (OGM)’nin ormanı yok etmesine izin vermesi Anayasa’nın 169. maddesine aykırı. Ormanları korumakla yükümlü olan Orman Genel Müdürlüğü Akbelen’i şirkete sattı” denildi. Açıklamada şu noktalara dikkat çekildi:

YENİ SALGINLARA KAPI ARALANIYOR:

Ormanları korunmak bir halk sağlığı meselesi. Geçtiğimiz yıl yapılan bilimsel çalışmaya göre, insan eliyle tahrip edilmiş alanların el değmemiş alanlara göre 2.5 kat fazla yeni virüsün ortaya çıkmasında etkili.

HALK SAĞLIĞI SORUNU:

Yeniköy-Kemerköy termik santralleri 40 yıldır Muğla halkını zehirliyor. Termik santraller halk sağlığını tehdit ediyor. Ormanları keserek, ormanları parayla satarak koronavirüs salgını derinleştirilerek ekonomik kriz batağından çıkılamayacağı kesin.

HAYATIMIZI SAVUNMAKLA EŞ ANLAMLI:

Termik santrallerin ve madencilik faaliyetlerinin neden olduğu iklim krizi ve Koronavirüs salgınıyla, çevre-ekoloji mücadelesinin yaşam hakkı mücadelesi haline geldiği kesinleşti. Ormanları savunmak, hayatımızı savunmakla eş anlamlı.