Hazır beton üreten şirket yönetimi, imzalarının olduğu belgeyi kendilerinden habersiz Çevre ve Şehircilik Bakanlığı‘na sunan termik santral yatırımcısı Hattat Holdingi bakanlığa şikâyet etti

Beton şirketi termik santrala desteğini çekti

DOĞU EROĞLU dogueroglu@gmail.com @dogueroglu

Amasra’ya kurulması planlanan HEMA Termik Santralına, santralda ortaya çıkacak atık külü alma taahhüdünde bulunduğu iddia edilen şirketten darbe geldi. Hakkında önümüzdeki günlerde karar çıkması beklenen HEMA Termik Santralı Projesi ÇED Başvurusu dosyasına da konan kül alım taahhüdü belgesinin kendilerine danışılmadan resmi makamlara sunulduğunu ifade eden Pelenkoğlu A.Ş. yetkilileri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına dilekçeyle başvurarak yatırımın Amasra’yı mahvedeceğini anımsattı ve ilgili belgenin ÇED Başvuru dosyasından çıkartılmasını istedi.

‘KÜLÜ DE SATACAĞIZ’ İDDİASI DEVRE DIŞI
25 Nisan 2014 tarihinde değerlendirilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğüne sunulan HEMA Termik Santralı ve Kül Depolama Sahası Projesi ÇED Raporunda, Pelenkoğlu A.Ş. imzalı bir belgeye de yer verilmişti. Pelenkoğlu A.Ş. tarafından HEMA Elektrik Üretim A.Ş.’ye yazıldığı görülen belgede, Bartın, Çaycuma, Zonguldak ve Gökçebey’de bulunan hazır beton santrallarında yılda toplam 20 bin ton santral külü kullandığını belirten Pelenkoğlu A.Ş., termik santraldaki enerji üretimi sırasında oluşacak santral külüne ve uçucu küle talip olduğunu belirtiyordu. Yazışmayı hazırlanan ÇED Raporuna, santralda oluşacak atıkların değerlendirileceğini ortaya koymak amacıyla ekleyen HEMA Termik Santralı yatırımcısı Hattat Holding, önceki gün beklemediği bir tepkiyle karşılaştı.

‘BİZDEN HABERSİZ SUNDULAR’
Amasra’ya kurulması planlanan termik santralın yatırım izni alması için yatırımcı şirket tarafından ÇED Raporuna konulan belge Çevre ve Şehircilik Bakanlığının çeşitli birimlerine mektup yazan Pelenkoğlu A.Ş. yetkilisi, kendilerinden izin alınmadığı gerekçesiyle altında imzaları bulunan belgenin ÇED Raporundan çıkartılmasını istedi. Belgenin HEMA Elektrik Üretim A.Ş.’nin kendilerine yaptığı başvuruya yanıt niteliğinde olduğunun altını çizen şirket yetkilisi Ali Uğur Pelenkoğlu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ile Bartın Valiliği İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne dilekçeyle başvurdu. “Termik santral inşa etmek isteyen HEMA Elektrik Üretim A.Ş.’nin bu yazıyı ÇED Raporu eklerine koymak için iznimizi almamıştır” değerlendirmesinde bulunan Pelenkoğlu, termik santral yatırımına destek vermediklerini vurguladı. Pelenkoğlu dilekçesinde şu ifadeleri kullandı: “Şirket politikası olarak; bir yazımızın yöre halkıyla ters düşecek şekilde, termik santrala destek niteliğinde değerlendirilerek ÇED raporunun eklerine konulmasını doğru bulmuyor ve bu yazımızın ÇED raporu ekinden çıkarılmasını aciliyet ve önemle arz ederim.”

SAHTECİLİK Mİ YAPILDI?
Öte yandan Uğur Pelenkoğlu’nun dilekçesinde belirttiği detaylar ile ÇED Raporunda yer alan belge arasındaki tutarsızlıklar da dikkatleri çekti. Pelenkoğlu Bakanlık birimlerine gönderdiği dilekçede, HEMA Elektrik A.Ş.’ye gönderilen yanıtın 2012 tarihli olduğunu ileri sürerken, ÇED Raporunun eklerinde yer alan belgenin 5 Ağustos 2013 tarihli olduğu görüldü. Tarihler arasındaki tutarsızlığı Bartın Platformu da dile getirdi. Pelenkoğlu’nun dilekçesiyle birlikte HEMA Termik santralı projesindeki bir başka sahtekârlığın daha ortaya çıktığını belirten Bartın Platformu, “Yazışmadaki rakamların farklı boyutta olması, akıllara termikçi şirket tarafından evrakta sahtecilik yapıldığı yönünde bir düşünce uyandırıyor. Bu durumun Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve ÇED Genel Müdürlüğü tarafından dikkatle incelenmesi gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.