Sağlık meslek örgütlerinin 15 Mart'ta yapacağı Büyük Beyaz Miting Korona Korona virüs nedeniyle ertelendi. Sağlık meslek örgütleri yarın Bakan Koca ile görüşecek

'Beyaz miting'e koronavirüs ertelemesi: Sağlık sorunlarının çözümüne odaklanıyoruz

MAHİR BAĞIŞ

Sağlıkçıların yaşadıkları şiddet olaylarına karşı ortak mücadele kararı alan sağlık meslek örgütlerinin 15 Mart 2020 tarihinde Ankara’da gerçekleştirmeyi planladığı Büyük Beyaz Miting Korona virüs nedeniyle ertelendi.

Türk Tabipleri Birliği, Türk Dişhekimleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği, Türk Hemşireler Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikleri Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Ankara Veteriner Hekimler Odası ve Veteriner Hekimler Derneği’nin yaptığı ortak açıklamada, “Sağlık sorunlarının çözümüne odaklanıyoruz” vurgusu yapıldı.

TTB Genel Merkezi’nde toplanan sağlık meslek örgütleri yaptıkları açıklamada, “Şiddetsiz bir sağlık ortamında emeğimizin karşılığını alarak sağlık hizmeti sunmak istiyoruz. ‘Sağlıkta Şiddet Sona Ersin!’ talebiyle 15 Mart Pazar günü Ankara Tandoğan’da yapmayı duyurduğumuz mitingimizi şimdilik iptal etme kararı almış bulunuyoruz” denildi.

ŞEFFAFLIK VURGUSU

Açıklama özetle şöyle:

“Sağlıkta şiddetle de başa çıkmanın yolunun sağlıkta kamusal bir anlayışın hakim kılınmasından geçtiğini savunan kurumlar olarak; öncelikle halk sağlığına dair koruyucu önlem ve bilgilendirmelerin şeffaf, yaygın ve etkili olarak yapılmasının öneminin tekrar altını çizmek istiyoruz. Beraberinde tanı koyma ve tedavi koşul ve ekipmanlarının her koşul için hazır olması konusundaki uyarı ve hatırlatmalarımızı yinelemek istiyoruz.

Önceki açıklamalarımızda da belirttiğimiz gibi, paniği gerektirecek herhangi durum yoktur ancak sağlık otoritesinin dünyadaki deneyimlerden de yararlanarak bütün önlemleri alması ve halkın hijyen ve korunma tedbirlerine dikkat etmesi gereklidir. Koronavirüs enfeksiyonu tanısı konan hastaların ve virüs ile temas etmiş olabileceği düşünülen insanların karantina vb. süreçlerinde etik ilkelerin dikkate alınması ve herhangi bir ayrımcı uygulama yapılması engellenmelidir. Aynı etik tutum Koronavirüs tanısı konmuş ya da şüpheli hastalarla temas eden ve edecek olan sağlık çalışanlarına yönelik tutumlarda da gösterilmelidir.”

MALZEME SIKINTISI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından "mahremiyet" denilerek ilk virüsün tespit görüldüğü kişinin yaşadığı ili açıklamaması ile ilgili olarak yöneltilen soruya TTB COVİD-19 İzleme Grubu üyesi Prof. Dr. Özlem Azap şu yanıtı verdi:

“Sağlık Bakanlığı ocak başından bu yana süreci şeffaf yürüteceğine ilişkin bizi umutlandırmıştı. Dün il dahi ifade edilmedi. Biz dünyadaki olguları izlerken Çin’i eyalet eyalet görebiliyoruz. İlerleyen saatlerde açıklanacaktır diye düşünüyorum. Sadece halkla değil henüz enfeksiyon uzmanlarıyla da paylaşılmadı. Bakanlık malzeme sıkıntısı yaşanmayacağını söyledi. Hastanelerimizin depolarına baktığımızda sıkıntı varmış gibi görünüyor. Hastalığın gelmemesi mümkün değildi. Türkiye’de görülmesi dünyanın sonu ve başarısızlık değil. Tedbirlerimizi alarak bunu atlatmaya çalışacağız.”

BAKANLIK GÖRÜŞMEYE ÇAĞIRDI

TTB Başkanı Sinan Adıyaman, Sağlık Bakanlığı’nın uzun süredir yanıtsız bıraktığı randevu taleplerine cevap verdiğini duyurdu. Meslek örgütlerinin yarın saat 17.00’de Bakan Koca ile görüşeceğini bildiren Adıyaman, daha sonra bakanlık önünde açıklama yapacaklarını belirtti.