Beytüşşebap’ta yaşanan şiddetli çatışmalara dair konuşan HDP Milletvekilleri Sarıyıldız ve Taşçıer savaş halinin özellikle büyütüldüğünü söylüyor

Beytüşşebap’ta neler oluyor? Savaş hali özellikle büyütülüyor

HÜSEYİN ŞİMŞEK

7 Haziran seçimlerinden sonra başlayan çatışmalı süreçte Yüksekova ve Cizre’nin ardından şiddet şimdi de Beytüşşebap’a sıçradı. Bölgede bulunan HDP Milletvekili İmam Taşçıer, savaş halinin özellikle büyütüldüğünü söyledi.
Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde çıkan çatışmaların ardından ilçe merkezinde bir ambulans şoförü ve evine havan topu isabet eden aynı köyden biri kadın 3 sivil yaşamını yitirdi, 4 sivil yaralandı. Birçok evin kullanılamaz hale geldiği bölgeye Halkların Demokratik Partisi milletvekillerinden oluşan bir heyet gönderdi. Heyette Batman Milletvekili Saadet Becerekli, Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, Hakkari milletvekili Nihat Akdoğan, Şırnak milletvekilleri Faysal Sarıyıldız, Ferhat Encü ve Aycan İrmez bulunuyor.
Beytüşşebap’a bağlı Hisarkapı köyünde hayatını kaybeden 3 sivilin cenazesini HDP’li milletvekillerinden oluşan heyet aldı. İlçe merkezinden Hisarkapı köyüne gidene kadar askeri yetkililer tarafından cenaze konvoyunun önü sık sık kesildi.

‘CENAZELERİ GÖMEMİYORUZ'
Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, bölgede yaşananları anlattı. Evlerine havan topu isabet etmesi sonucu hayatlarını kaybeden sivilleri morgdan alarak köylerine götürmek isterken asker tarafından konvoyun önünün sık sık kesildiğini söyleyen Taşçıer, “Cenazelerimizi bile gömemeyecek duruma geldik. Savaş hali özellikle büyütülüyor” dedi. Halkın savaşı engellemeye çalıştığını belirten Taşçıer, “Halk, müzakerelerin devam etmesini istiyor. En az seçimlere kadar bir ateşkes ortamının sağlanması şart. Buralarda her gün patlamalar, ölümler oluyor. Nereye kadar gidecek bu?” diye konuştu.

‘90’LARDAN ŞİDDETLİ'
Savaş ortamının 1990’lı yıllardan çok daha şiddetli olduğunu belirten Taşçıer, şunları anlattı:
“Nereye kadar gideceğini kestiremiyoruz ama bu savaş sadece karşılıklı diyalogla çözülebilir. Olaylar 1990’lı yıllarda 6-7 sene sürdü. Bu savaş geçmişteki tüm savaşlardan çok daha şiddetli, acımasız bir savaş. Buna karşılık halk desteği de çok daha fazla. Halk bütünleşmiş durumda. Önümüzde de seçimler var ve biliyoruz ki seçimler özgür bir havada olmayacaktır.”

‘BAKAN YALAN SÖYLÜYOR!'
HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız da Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun ambulans şoförünün PKK’liler tarafından öldürüldüğü açıklamasının doğru olmadığını söyledi. BirGün’e konuşan Sarıyıldız, ambulans şoförünü öldüren kurşunun polis noktasından sıkıldığını gösteren kayıtların ve görgü tanıklarının olduğunu söyledi, “Bakan’ın kendisine servis edilen bilgiler” ile halkı yanılttığını savundu. Bölge halkının evlerinin bombalandığını ve yakıldığını vurgulayan Sarıyıldız, “Birçok ev tarandı. Halk çok gergin. Evleri, barkları yakıldı. Güvenlik güçleri gözümüzün önünde bir doktoru hastane binasından bahçeye kadar sürükleyip tehdit etti. Büyük sıkıntılar var” dedi.