Bharara, Sarraf’ın avukatına cevap verdi

ÖMÜR ŞAHİN KEYİF - Washington - @omursahin

New York’ta tutuklu bulunan Rıza Sarraf’ın Avukatı’nın Mahkeme’ye sunduğu iddialara Başsavcı Bharara yanıt verdi.

Başsavcı Bharara’nın Hakim Richard Berman’a sunduğu 16 sayfalık dosyada, Avukat Brafman’ın Sarraf’ın adının geçtiği 17 Aralık fezlekesinin görmezden gelinmesini talebine de karşı çıktı. Bharara, 17 Aralık fezlekesinde yer alan bulguların ve Sarraf’ın rüşvet ilişkilerinin ABD polisi tarafından yapılan soruşturmalarda da ortaya çıktığını belirtti.

TÜRK SAVCI'NIN TAKİPSİZLİK KARARINA UYMAK ZORUNDA DEĞİLİZ

Bharara’nın dilekçesinde, 17-25 Aralık iddialarına dair, özetle, şöyle deniliyor:

Savunma makamı, iddialara (Savcı Bharara’nın kefaletin reddi için Mahkeme’ye verdiği görüşteki iddialar) bu Mahkeme’nin Sarraf’ın Türkiye’de 2013’te, İran’daki hizmetleriyle ilişkili büyük rüşvet düzenini yönetmesi nedeniyle tutuklanmasını görmezden gelmesi gerektiğini söyleyerek yanıt verdi. Bir mahkemenin diğer ulusal mahkemenin iç yargı kararlarını tanıması prensibi, bu Mahkeme’nin Sarraf’a dair bir davayı takip etmemek konusunda, soruşturmayı yürütenlerin görevden alınması ya da azledilmesi sonrası atanan Türk savcısının takipsizlik kararına uyma zorunluluğu getirmez.

Bu Mahkeme, kesinlikle bu çıktının, Sarraf’ın üst düzey Türk hükümet yetkilileriyle çürümüş/yozlaşmış ilişkilerini gösteren başka bilgi ve kanıtları destekleyip desteklemediğini değerlendirebilir.

Bu kanıt, Sarraf ve işbirlikçileri arasında geçen, hükümet yetkililerine büyük rüşvetlerle ilgili telefon görüşmelerinden pasajlar ve tercümeler; ABD Emniyet soruşturması esnasında gerçekleştirilmiş aramalarla kanıtlanan e-posta taramasının sonuçları; yetkililere ve onların aracılarına nakit dağıtımının belgelendirenSarraf’ın ve işbirlikçilerinin fiziksel takibi gibi bilgileri içeren bir raporda detaylandırılmıştır.

İNGİLİZCE BİLMEDİĞİ YALAN

Bharara, Avukat Brafman’ın iddia ettiği gibi Sarraf’ın İngilizce bilmediği ve tercüman verilmediği için ilk sorguda yalan beyan verdiği iddiasına da karşı çıktı. Buna göre, Sarraf’ın ilk sorgusu video kaydı altında alındı, Sarraf, sorguyu yapacak kişilerden birine İngilizcesinin tercümandan daha iyi olduğunu söyledi, daha sonra sorgu başladı, Sarraf’a tercüman verildi, ancak kendisi tercümanın çevirisini beklemeden sorulara yanıt veriyordu… Bharara ayrıca Sarraf’ın telefonundan “Golden Loophole: How a crime ring helped Iran beat sanctions” (Altın boşluk: Bir suç şebekesi İran’ın yaptırımları delmesine nasıl yardım etti) başlıklı makaleyi arattığını da yazdı. Makalede Sarraf’ın işlerini kolayca yapabilmek için Eski Bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer güler, Egemen Bağış ve Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan’ı rüşvete bağladığı iddiaları yer alıyor.

BABASINA GÖNDERİLEN PARA CEZASI DELİL OLARAK EKLENMİŞ

Başsavcı Bharara, Hakim’e sunduğu dosyaya 29 Ağustos 2014’te ABD Hazine Bakanlığı’ndan Sarraf’ın babası Hüseyin Sarraf’a yollanan bir belgeyi de ekledi. Bu belgede Baba Sarraf’tan, Al Nafees Holding üzerinden yapılan para transferlerinin İran’a yaptırımları delmesi dolayısıyla 30 gün içinde 2 milyon 330 bin 151 dolarlık cezayı ödemesi istendiği görülüyor.

HAKİM BUGÜN KARAR VERECEK

Rıza Sarraf’ın servetini gizlemek için çaba içinde olduğu savını da detaylı şekilde aktaran Bharara, Hakim Richard Berman’dan, Sarraf’ın kefalet talebini kabul etmemesini istedi.

Hakim Brafman’ın ise ne karar vereceği bugün belli olacak. Sarraf’ın 50 milyon dolarlık kefalet talebine yanıt verilecek duruşma, bugün yerel saatle 10.00’da (TSİ 17.00), New York’taki Mahkeme’de görülecek.