Biber gazı silah haline getirildi

Didem Mercan

Uluslararası Af Örgütü dünyanın pek çok noktasında biber gazının polis tarafından kötüye kullanımını inceleyen internet sitesini dün erişime açtı. Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada, gerektiği gibi denetlenmeyen biber gazı ticaretinin, tüm dünyada polisin barışçıl protestoculara yönelik insan hakları ihlallerini körüklediği belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü Kriz Müdahale Programı Kanıt İnceleme Bölümü Direktörü Sam Dubberley, konuya ilişkin yaptığı açıklamada incelemelerin, polisin biber gazını çok geniş çapta kötüye kullandığını kanıtladığına dikkat çekti. Polisin biber gazı kapsüllerini doğrudan insanların üzerine ateşleyerek, yaralanmalara ve ölümlere sebebiyet verdiğini söyleyen Durbberley, biber gazı ticaretine ilişkin uluslararası bir düzenleme bulunmadığını da hatırlattı.

Dubberley, “Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi gibi bölgesel kurumlar, daha az öldürücü silahların ticaretinin denetlenmesi gereğini kabul etti” diye konuştu.

Uluslararası Af Örgütü Silah Denetimi, Güvenlik ve İnsan Hakları Araştırmacısı Patrick Wilcken ise biber gazının başlı başına bir silah haline getirildiğine dikkat çekti.