Yalova'da “Astımım var biber gazı sıkmayın” dediği halde polisin sıktığı biber gazı sonucu yaşamını yitiren Çayan Birben Davası'nda ifade veren tanıklar: Çayan polislere, “Biber gazı sıkmayın astımım var” demesine rağmen, polis “Biber gazından kim ölmüş ki sen ölesin” şeklinde yanıt vererek gaz sıkmayı sürdürdü

Biber gazından kim ölmüş ki sen ölesin

ELÇİN YILDIRAL - e.yildiral@gmail.com - @elcinyildiral

Yalova'da 27 Mayıs 2012'de Abdullah Baştürk Parkı'nda çıkan kavgayı ayırmaya çalışırken, polise “Astımım var biber gazı sıkmayın” dediği halde sıkılan biber gazı sonucu yaşamını yitiren Çayan Birben Davası'nın ikinci duruşmasına Yalova Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Tanık Kadir Bayraktar, bir polis ile Çayan Birben'in konuşmalarına şahit olduğunu belirterek, Birben'in polise, “Biber gazı sıkmayın astımım var” dediğini, polisin ise “Biber gazından kim ölmüş ki sen ölesin”  diyerek, biber gazını sıktığını kaydetti. Biber gazından dolayı kendisinin yere düştüğünü belirten Bayraktar, bir taksici arkadaşın kendisini eve götürdüğünü söyledi.

POLİS AYIRMADAN GAZ SIKTI
Tanık Emre Dinç, Çayan Birben ile birlikte arabayla olay yerine gittiklerini belirterek, “Ben arabayı park ederken Çayan Birben benden önce inmiş olay yerine gitmişti. Olay yerinde polisler vardı, Çayan polislerin yanında duruyordu. F.D.'ye ‘Kim sana küfür eden şerefsizler' dediğimde karşı taraftan E.Y. bana yumruk salladı. Polisler ayırmaya çalışmadan biber gazı sıkmaya başladı. O sırada kuzenim Çayan'ın 'Sıkmayın, rahatsızlığım var’ dediğini duydum ki rahatsızlığı olduğunu biliyordum. Olaydan hemen sonra Çayan internet kafeye doğru geliyordu. Yaklaşık 30-40 dakika sonra ambulansı internet kafenin orada gördüm” diye konuştu.

Tanık Soner Dinç, Çayan Birben'in polislere, “Sıkmayın, benim kalp rahatsızlığım var” dediğini duyduğunu belirterek, “Çayan kötü durumdaydı. Yunus polislerdi galiba Çayan onlara 'Ben rahatsızım, fenalaşıyorum, ambulans istiyorum' dedi, polisler umursamadı. Bir iki metre ileride havuz vardı, polisere 'Bari yüzümü yıkayayım' dedi, ona da izin vermediler. Daha sonra internet kafeye gitmiş. İnternet kafenin önünde ambulansı gördük.


UYARMASINA RAĞMEN SIKTILAR
Tanık Hüseyin Gökhan Aydın da, bir anda bir kargaşa çıktığını ve polislerin direkt biber gazı sıktığını ifade ederek, kafasının arkasına jopla vurduğunu belirtti. Bu sırada Çayan Birben'in “bana biber gazı sıkmayın benim astım hastalığım var” dediğini söyledi.
Tanık Yakup Durmuş ise kavga ayırmak için olay yerinde olduğunu beş dakika sonra motor kullanan bir polisin geldiğini, direkt jopunu çıkardığını, baş edemeyince de herkese biber gazı sıkmaya başladığını söyledi.

Tanık Zafer Serin, “Ölen kişinin internet kafenin tuvaletinde yattığını gördüm. Yanımda U.K. vardı. İşyeri sahibine haber verdik. İş yeri sahibi çocuğun yüzüne havale geçiriyor mu geçirmiyor mu diye su döküyordu. İşyeri sahibi polisi çağırın dedi, U.K. polisi çağırdı ben de 112'yi aradım” dedi.


TANIKLAR TUTUKLANSIN
Çayan Birben'in avukatı Halis Yıldırım, Emniyet Genel Müdürlüğü'nden kullanılan gazın ismi, kullanılmış ya da kullanılmamış tüpünün istenilmesini, uzman bir kuruluştan gazın insan sağlığı üzerindeki etkileriyle ilgili rapor aldırılmasını, polislere gazın kullanılmasıyla ilgili sertifika verilip verilmediğinin öğrenilmesini talep etti. Avukat Sabri Kuşkonmaz da sanıkların  delilleri karartması olasılığının yüksek olduğuna dikkat çekerek, sanıkların tutuklanmasını talep etti.

Mahkeme, sanıkların tutuklanması yönündeki talebi reddederek, duruşmayı 16 Aralık 2014'e erteledi. Duruşmayı ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş da takip etti.