Meral Danyıldız Krizle beraber artan pazar fiyatları hem tüketiciyi hem de esnafı olumsuz etkiliyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle pazarlarda vazgeçilmez olan alışveriş çantaları, pazar arabaları dahi yok denecek kadar az. Fiyatlar ise cep yakıyor. Sivribiberin kilosu 20 lira civarındayken, soğanın kilosu 8 ile 10 lira arasında dalgalanıyor. Bazı esnaflar müşteri kaybetme korkusundan fiyat tabelalarını dahi koymadığını […]

Biber tatlı, fiyat acı

Meral Danyıldız

Krizle beraber artan pazar fiyatları hem tüketiciyi hem de esnafı olumsuz etkiliyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle pazarlarda vazgeçilmez olan alışveriş çantaları, pazar arabaları dahi yok denecek kadar az. Fiyatlar ise cep yakıyor. Sivribiberin kilosu 20 lira civarındayken, soğanın kilosu 8 ile 10 lira arasında dalgalanıyor. Bazı esnaflar müşteri kaybetme korkusundan fiyat tabelalarını dahi koymadığını ifade ediyor. Bazıları ise pahalılıktan ötürü pazara dahi gelinmediğini söylüyor.

EN ZOR SENEYİ GEÇİRİYORUZ

İlk olarak Necmiye Topal ile konuşuyoruz. Topal, 12 senedir pazarda kıyafet sattığını fakat bu sene en zor yılı geçirdiklerini söylüyor. Pazarın artık lüks olarak adlandırıldığını kaydeden Topal, “Bu zamana kadar hiçbir sene bu kadar zorlu geçmemişti. Sebze ve meyve çok pahalı. İnsanlar evine bir şeyler götürmeye çalışıyor ama artık pazar da lüks olduğu için kimse gelmiyor. Ben işlerimin bu kadar kötü olduğunu hatırlamıyorum. Seçimlerden dolayı dendi ama seçimler geçmesine rağmen yine aynı” diyor.

Pahalı diye ÇIKARDIM

Daha sonra ismini vermek istemeyen bir emekli öğretmen bizimle beraber alışveriş yapıyor ve sözlerine başlıyor: “On liradan aşağı hiçbir şey yok. Elli lira ile pazara çıktım yirmi lira harcadım. Kalan parayla ne alabilirim? Yirmi liraya on tane yumurta ve on liralık da peynir aldım o kadar. Kasaba uğramadım, zaten uğramayacağım. Bu sene kabak, patlıcan, dolmalık ve sivrilik biber hiç almadım. Bu malzemeleri yemeğimden çıkarmak zorunda kaldım…” Vatandaş, elindeki son parayı göstererek ekliyor: “Bakın gördüğünüz gibi şimdi geri kalan ihtiyaçlarımı aldım ve elimde beş lira kaldı. Bununla ne alabilirim? Tüm aldıklarımı gördünüz.”

SÖZDE TARIM ÜLKESİYİZ

Dursun Çavuşoğlu ile konuşuyoruz. Çavuşoğlu, tarım ülkesi olarak adlandırılmamızdan yakındığının altını çiziyor. Emekli olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, sözlerini şöyle noktalıyor: “Pazara baktığınızda kabağın, patlıcanın ve patatesin kilosu altı lira. Yerli ürünümüz olması lazımken bu ürünleri başka yerlerden alıyoruz. Hâlâ çıkıp tarım ülkesiyiz denilebiliyor. Bu yanlış bir algı. Eğer dünyada tarım ülkesiysek nasıl dışarıdan alıyoruz bu ürünleri?”

ARTIK YANINA YANAŞILMIYOR

Son olarak Samiye Tepecik yanımıza geliyor. Tepecik, ellerini göstererek “Bakın, geldim ama hiçbir şey almadan elim boş gidiyorum” diyor ve ekliyor “Eskiden yine iyiydi. Bu kadar pahalı değildi. Artık hiçbir şeye yanaşılmıyor.”