Netanyahu’nun aşırı sağcı partilerle kurduğu hükümet ülkeyi ve bölgeyi germeye devam ederken on binlerce eylemci, demokrasi talebiyle ülke çapında sokağa çıktı. İsrail'in saldırılarına karşı tepki gösteren Avrupa Solu da Filistin ile dayanışma çağrısı yaptı.

Bibi’ye isyan gecesi
Fotoğraf: AA

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yargının yetkilerini kısıtlayan yasa teklifi ve sağ politikalarına tepki gösteren on binlerce kişi, dört haftadır olduğu gibi yine başkent Tel Aviv ve diğer kentlerde sokağa döküldü. Tel Aviv'deki gösterilere yaklaşık 50 bin kişi, kuzeydeki Hayfa'da da katılım on binleri buldu. Bibi lakaplı Netanyahu’yu protesto edenler "diktatörlüğe hayır" ve "demokrasi" sloganları attı.


Gösterilere Hayfa'da katılan ana muhalefet lideri Gelecek Var Partisi Başkanı Yair Lapid yaptığı konuşmada, "Sokaklarda, Meclis'te, mahkemelerde mücadele edeceğiz. Ülkemizi kurtaracağız çünkü demokratik olmayan bir ülkede yaşamak istemiyoruz" dedi. Gün aydınlanana kadar devam eden gösteride eylemciler ve polis arasında zaman zaman gerginlik yaşandı.

Netanyahu yönetimindeki ultra sağcı yönetim Filistin'e yönelik saldırılarını sürdürürken Avrupa Solu Partisi de (ASP) Filistin halkıyla dayanışma açıklaması yayımladı. Açıklamada İsrail’in uluslararası hukuku çiğnediği vurgulanarak, Avrupa’nın İsrail’e yönelik baskıların artırılması istendi. Avrupa Solu’nun açıklamasında, “İsrail’in her bölgesindeki Yahudilerin hakları” söylemleriyle Netanyahu hükümetinin Batı Şeria’daki İsrail yerleşim alanlarını genişleterek, Filistin halkı üzerinde bir şiddet sarmalı oluşturulduğu belirtildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: Bu politika, Filistin devletinin tüm beklentilerini ve BM’nin de altını çizdiği karşılıklı çözümü ortadan kaldıran, aynı zamanda Yüksek Mahkeme’yi yok sayarak İsrail’deki yasal düzene karşı gerçekleştirilen bir saldırı.

Avrupa Solu olarak, Avrupa Birliği, Avrupa hükümetleri, Avrupa Konseyi ve diğer kurumlardan talebimiz, İsrail uluslararası hukuku ihlal ettiği sürece AB ile arasındaki ayrıcalıklı ticaret anlaşmasına yaptırımlar getirmek gibi baskıların uygulanmasıdır.”

Açıklamada, Avrupa Solu Partisi’nin, Filistin halkının hakkı olan kendi ülkesi ve topraklarına kavuşması konusunda desteklerin ve dayanışmanın sürdürüleceğinin altı çizildi.