ABD Başkanı Joe Biden, Meksika sınırında yaşanan göçmen akınının ardından 'Göçmen Çarı' dediği Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i sınırda bulunan kamplara gönderdi.

Biden, Başkan Yardımcısı Harris’i göçmen akınından sonra Meksika sınırına gönderdi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD, günlerdir Meksika, Honduras, El Salvador’dan gelen mülteci akınına karşı bir çözüm bulmaya çalışıyor.

Biden yönetiminin, göreve gelmesinin ardından mültecileri geri çevirmeyeceğini ve genç olanları gönüllü ailelere yerleştirmeyi planladığını duyurması üzerine sınırda ciddi mülteci akını yaşanıyor.

ABD-Meksika sınırında yaşanan mülteci akınının medyanın da ilgisini çekmesi ve durumun ciddiyetini artırmasından sonra, ABD Başkanı Joe Biden, Başkan Yardımcısı Kamala Harris’i durumu kontrol etmesi ve önlem alması için sınıra gönderdi.

‘Göçmen Çarı’ olarak nitelendirdiği Kamala Harris için açıklamalarda bulunan Biden, “Böylesine zor bir işi en kalifiye insana verdim” ifadelerini kullandı.

BBC’de yer alan habere göre, Biden gazetecilere verdiği demeçte, “Harris, Meksika ve Kuzey Üçgeni [Honduras, Guatemala ve El Salvador] ile çabalarımıza liderlik etmek için bunu yapacak en nitelikli kişi ve o, bu kadar çok insanın güney sınırlarımıza olan hareketini durduracak” dedi.

Harris de Biden’ın söylediklerine ek olarak, “Söylemeye gerek yok, iş kolay olmayacak ama bu çok önemli bir iş” diye konuştu.

biden-baskan-yardimcisi-kamala-harris-i-gocmen-akinindan-sonra-meksika-sinirina-gonderdi-856702-1.

KASIM AYINDAN BERİ SINIRDA YÜZDE 28 GÖÇMEN ARTIŞI

Biden yönetiminin görevi devralmasının ardından Trump döneminde uygulanan göçmen politikalarını tersine çevirmesi bekleniyor. ABD gümrük yetkilileri ise göçmen akınına ilişkin, Kasım ayından beri yüzde 28 bir artışla 100 binden fazla göçmen kaydını yaptıklarını duyurdu.

Yeni ABD yönetimi, Trump döneminde uygulanan göç politikası ve sınıra duvar örme gibi fikirlerin hepsinin rafa kaldırılacağını seçim döneminde vaatlerine eklemişti.

Bir önceki dönemde sınıra dayanan mülteci dalgasıyla Trump dönemindeki gibi bir göçmen stratejisi izlenmiyor. Trump döneminde sınıra gelen mülteciler, gözaltına alınıp geri gönderiliyorken, Biden yönetimi mültecileri işleyerek mülteci kamplarına yerleştiyor, genç olanları ise gönüllü ailelerin yanına naklediyor.

Trump döneminde oldukça eleştirilen, göçmen ve Latin Amerika politikası, Biden döneminde tersine çevrilmeye ve siyasi koz olarak kullanılmaktan çıkarılmaya çalışıyor. ABD Başkanı, seçim döneminde de göçmen politikasını insani biçimde yapacağını taahhüt etmişti.

VAATLERE RAĞMEN SINIRDA İNSANİ OLMAYAN MÜLTECİ KAMPI

Biden yönetiminin tüm vaatleri ve uygulamalarının yanı sıra, geçen hafta Teksas’taki bir mülteci merkezinde birtakım fotoğraflar sızdırılmış ve göçmenlerin sınırda insani olmayan şartlarda tutulduğu fotoğraflar yayınlanmıştı. Çekilen fotoğraflarda, göçmenlerin kaldığı merkezde sosyal mesafeye uyulmadığı ve sağlık durumlarına ilişkin net bilgi verilmediği eleştirileri yapılmıştı.

Söz konusu göçmen merkezini 1000 kişinin kaldığı ve Donna eyalet hükümetinin işlettiği biliniyor.

Başkan Yardımcısı, Havalimanında kendisine söz konusu fotoğrafla ilgili göçmen merkezini ziyaret edip etmeyeceği sorusuna, gülerek ‘bugün değil’ yanıtını vermişti. Harris’in videosunun sosyal medyadan yayılması kamuoyunda ciddi infial yaratmış ve ortada gülünecek bir durum olmadığı eleştirileri yöneltilmişti.