Albayrak’ın istifası AKP’de yeni bir döneme kapı aralarken, ABD seçimleri de iktidar açısından kritik bir sürece işaret ediyor. Cin şişeden çıktı, iç ve dış siyasette manevra alanı giderek daralan AKP için her şey yolun bir çıkmaza doğru gittiğini gösteriyor.

Biden dönemi AKP’de saatleri ayarlama zamanı

Damat Berat Albayrak’ın istifası AKP’de yeni bir sürecin işaret fişeği niteliğinde. Bu enteresan istifa ile sınırlı kalmayacağı belli bir yeni düzenleme ihtiyacı söz konusu. Merkez Bankası’nda başkan değişimi, Albayrak’ın istifası derken, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın AKP Dış işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı görevine getirilmesi hızla gerçekleşti… Bunu yeni adımların izlemesi de beklenebilir…

Bu gelişmelerde içerde ekonomik krizin derinleşmesinin yarattığı bir yönetim krizinin etkileri hesaba katılmak zorunda. Ama bunun yanında dış politika krizi ve özellikle de ABD seçimlerinde Trump’ın kaybederek Biden’ın başkanlık koltuğuna oturması da dikkatten kaçmaması gereken bir faktör. Trump’ın Başkanlığı dönemi boyunca (kimi krizler yaşanmış olmasa da) ABD ile çelişkiler kontrol altında tutulabilmişti. Trump’ın ‘aptal olma’ tehditlerinden, Halkbank dosyası başta olmak üzere gerektiğinde elindeki kozları ileri sürdüğü bir pazarlık süreci içinde bir dönem geçti. Trump’ın yeniden seçilmesi durumunda bunun bir biçimde sürdürülebileceği düşünülüyordu. Ancak beklenen olmadı, Trump kaybetti.


Suç dosyaları gündeme gelebilir

Biden, ABD müesses nizamının kadrolu temsilcilerinden birisi. Seçilmesinin ardından, 12 Eylül’ün hemen öncesinde ABD temsilcisi olarak Türkiye’yi ziyaret ederek Demirel, Ecevit ve Kenan Evren ile yaptığı görüşmeler gazetelerde paylaşılıyor. Biden’ın seçilmesi ABD’nin hegemonya kaybı karşısında izlediği siyasetlerde esaslı bir değişikliğe yol açmayacağı tahmin edilebilecek bir gerçek. Bunun bir ayağı Suriye’de inisiyatif alanında bulunan Kürt hareketinin iktidar alanının korunması olacak. Bir başka nokta ise Çin’i çevreleme siyasetinin hem Ortadoğu bağlamı hem de Rusya ile ilişkiler açısından Türkiye’ye etkileri olmaya devam edecek. Biden’den beklenen bu politikaları Trump’tan daha tutarlı bir biçimde sürdürmesi olabilir. Türkiye ile ilişkiler konusu da ABD açısından bir düzenleme ihtiyacının öne çıktığı konulardan birisi. Trump’ın (karşılığında ne aldığını henüz bilmesek de) Halkbank başta olmak üzere AKP’lilere ait suç dosyalarını ötelediği biliniyor. Biden ise istediklerini alabilmek için tüm bunları yeniden gündeme getirebilir.

İç cephe tahkikatı ciddi yaralar aldı

İşte bu şimdi herkesin bildiği gerçekler AKP’deki hareketliliğinin de bir nedeni olarak görülmeli. Erdoğan’ın Biden’ı kutlama mesajındaki ortak çalışma arzusunun ötesinde AKP bu döneme hazırlık içinde bir düzenleme içine girmişe benziyor. Halkbank davasıyla bağlantılı Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınması ve yine Halkbank dosyası bağlantılı Albayrak ve son olarak da Hakan Atilla’nın Borsa İstanbul’dan istifası da fazlasıyla bunu düşündürüyor. AKP bir önceki dönemde hem iç hem dış krizi hem iç cephe tahkimatını dayanarak dışarıya yönelik kimi zaman pazarlık kimi zaman boşluklardan yararlanarak idare edebilmişti. Bu dönem kapanıyor… Yeni süreç için yeni bir iç çizimim gündemde… Ama Albayrak’ın istifasının ardından söylediğimiz gibi cin şişeden çıktı… İç cephe tahkikatı ciddi yara aldı ve şimdi bunun üzerinde artan bir ABD baskısı da var… Manevra alanı daralan AKP için her şey yolun bir çıkmaza doğru gittiğine işaret ediyor.

solsiyaset.org sitesinden alınmıştır.