ABD Başkanı Joe Biden bugün, iklim kriziyle mücadele etmek, gelir eşitsizliğini azaltmak ve ülkenin alt yapısını yeniden inşa etmek için 2 trilyon dolarlık yeni ekonomi paketi açıklayacak.

Biden, gelir eşitsizliğini azaltmak için 2 trilyon dolarlık ekonomi paketi açıklayacak

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Joe Biden, ülkenin altyapısını yeniden inşa etmek, iklim değişikliğiyle mücadele etmek ve gelir eşitsizliğini azaltmak için 2 trilyon dolarlık kapsamlı bir ekonomi destek paketi açıklayacak

Bugün ABD saatiyle öğleden sonra açıklanması beklenen 2 trilyon dolarlık ekonomi paketini Biden’ın, ABD’nin Pensilvanya eyaletinin Pittsburgh şehrinde açıklayacağı tahmin ediliyor.

ABD Başkanının söz konusu paketinin içinde, yollar, köprüler ve otoyollar gibi geleneksel altyapı projelerine “tarihi ve canlandırıcı” yatırımların yanı sıra elektrik şebekesini güçlendirmek için yüz milyarlarca dolarlık yatırımlar da bulunuyor.

Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkili yardım paketiyle ilgili, temiz suyuna erişimi daha kapsamlı bir hale getirmenin yanı sıra, yaşlılar ve engelli insanlar için toplum bakım tesislerine erişimi genişletmeyi ve AR-GE ile işyeri eğitimine yatırım yapılmasını amaçladığını duyurdu.

KURUMLAR VERGİSİ YÜZDE 21'DEN 28'E YÜKSELTİLECEK

2 Trilyon dolarlık ekonomi paketiyle planlanan değişiklikler arasında, kurumlar vergisi oranının yüzde 21'den yüzde28'e yükseltilmesi bulunuyor. Ayrıca Biden’ın planları arasında, çokuluslu şirketleri ABD'de yurtdışında elde edilen karlar için daha fazla vergi ödemeye zorlayacak tedbirler de bulunuyor.

Biden’ın vergi planı, Donald Trump'ın kurumlar vergisi oranını yüzde 35'ten 21'e düşüren vergi indirim yasasının önemli parçalarına karşılık olarak niteleniyor.

Biden’ın yardımcıları, yarın açıklanacak olan paketin iş planılarını kapsadığını ve ABD başkanının, sağlık, çocuk bakımı ve eğitim alanlarındaki yatırımlara odaklanacak ikinci bir yasama paketini önümüzdeki ay sunacağını söylediler. Önümüzdeki ay açıklanacak olan yeni paketin ülkenin en çok kazananlarının vergilerini artırması öngörülüyor.

Demokrat partili başkan, 400 bin dolardan az kazananlar için bireysel vergileri artırmayacağına söz vermişti.

Beyaz Saray’da Salı günü bir basın toplantısı düzenleyen yetkililer, Biden’ın söz konusu yardım paketinin yaratacağı fırsatlara inandığını belirterek, “Bu paket yalnızca milyonlarca yeni iş olanağı yaratmakla kalmayacak, aynı zamanda ulusal hayal gücümüzü canlandırma becerimizi bir kez daha kanıtlayacak” dedi.

YASAYA CUMHURİYETÇİLER KARŞI ÇIKIYOR

Cumhuriyetçiler, paket henüz resmi olarak açıklanmadan, vergi artışı sağlayacağı eleştirileriyle yasaya karşı çıkacaklarını belirtiyor. Söz konusu pakete demokratlardan ufak da olsa bir karşı çıkış olacağı tahmin edilse de Biden’ın bunun üstesinden gelmesi bekleniyor.

Demokratların çevreci kanadı, ‘Adil Demokratlar’, sadece iklim kriziyle mücadele için 2 trilyon dolar talep ederken, Çevreci Gündoğumu Hareketi ise alt yapı ve iklim değişikliği ile mücadele için yıllık 1 trilyon dolar yatırım ve 10 trilyon dolarlık bütçe çağrısında bulundu. Bazı milletvekilleri de şu an ciddi derecede özel olan sağlık sigortalarının kapsamının genişletilmesi için Biden’a baskı yapıyor.