Biden göçmenleri kandırdı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de 20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturan Joe Biden’ın “Trump dönemi politikaları tersine çevirmek” olarak tanımladığı göçmenlerin sınır dışı edilmesini 100 gün durduran kararı pratikte uygulanmıyor.

Başta Teksas eyaletindeki olmak üzere birçok gözetim merkezinde kalan Orta Amerikalı göçmenler zorla ülkelerine geri gönderiliyor. Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza’nın (ICE) “Gözetim merkezi” adını verdiği ancak göçmenlerin aylarca hapis hayatı yaşadığı söz konusu kamp alanlarından 15’i Jamaikalı 269’u Guatemala ve Honduraslı göçmen, geçen hafta ICE muhafızları tarafından zorla bindirildikleri uçaklarla ülkelerine geri gönderildi.

Washington’dan, geçen ay 7 bin Nikaragualı göçmenin ABD’ye yürüyüşünü engelleme talimatı alan Guatemala yönetimi ise 8 Şubat’ta 30 vatandaşlarının daha ABD’den sınır dışı edileceğini açıkladı.

KAZA SONRASI SINIR DIŞI EDİLDİ

Yalnızca gözetim merkezlerindeki göçmenler değil Teksas sokaklarında gündelik hayata dahil olan göçmenler de sınır dışı ediliyor. Meksika’nın Juarez kentindeki çete şiddetinden ABD’ye kaçan Rosa, El Paso’da hafta başında bir trafik kazasına karıştıktan sonra gözaltına alındı ve avukatına ulaşamadan sınır dışı edildi. Söz konusu insan hakları ihlali, Teksas Başsavcısı Ken Paxton’ın, Biden’ın göreve geldiği ilk gün imzaladığı göçmenlerin sınır dışı edilmesini durduran kararnameyi “yasa dışı” ilan etmesinin ardından yaşandı. Las Americas Göçmen Savunuculuk Merkezi direktörü Linda Rivas, CNN International’a verdiği demeçte, ABD’den geri yollanan göçmenlerin yaşadığı duyguyu “Kesinlikle bir umut kaybı. Yaşadıkları travma hayal bile edilemez” olarak tanımlıyor. Bunlar ise yalnızca kamuoyuna yansıyanlar... Göçmen haklarını savunan Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği’nin (ACLU) avukatı Lee Galernt, ABD’den daha çok göçmenin sınır dışı edildiğini tahmin ettiklerini belirtiyor. National Public Radio’ya konuşan Galernt, “Şu an tek ihtiyacımız, ABD’de göçmenlere kalıcı yasal statü” diyor. n Dış Haberler