ABD’nin yeni başkanı Joe Biden’dan dış politikaya yönelik ilk hamle Rusya’yla nükleer anlaşmanın beş yıl daha uzatılması için geldi.

Biden’ın gözü Rusya’da: Anlaşma istiyor

Dış Haberler Servisi

ABD’de 20 Ocak’ta başkanlık koltuğuna oturan Joe Biden’dan dış politikada ilk adım Rusya’yla ilgili atıldı. Beyaz Saray’ın yeni sözcüsü Jen Psaki, Biden’ın Rusya’ya Yeni Stratejik Silahları Azaltma Antlaşması’nı (New START) beş yıl daha uzatma teklifinde bulunmayı planladığını duyurdu.

Biden’ın, 5 Şubat’ta süresi bitecek olan anlaşmayı “ABD’nin ulusal güvenlik çıkarlarına uygun bulduğunu” belirten Psaki, “New START, Rusya’nın nükleer gücünü kısıtlayan tek anlaşma” ifadelerini kullandı.

Psaki, Rusya’ya yönelik genel politikayla ilgili de mesajlar verdi. “Rusya ile ABD’nin çıkarları doğrultusunda çalışsak da bu ülkeyi pervasız ve hasım eylemlerinden dolayı sorumlu tutacağız” diyen Psaki, Biden’ın talimatlarını ise şöyle sıraladı: “Biden, İstihbarat Topluluğuna Solar Winds siber saldırısı ve Rusya’nın 2020 seçimlerine müdahalesi konusunda çalışma talimatı verdi. Aynı şekilde, Rusya’nın Aleksey Navalni’ye yönelik suçlamaları ve Afganistan’daki Amerikalı askerlerin öldürülmesi için Taliban’a para teklif ettiği iddialarını da araştıracağız.”

TRUMP İSTEMEMİŞTİ

2010 yılında eski ABD Başkanı Barack Obama ile Eski Rusya Devlet Başkanı Dimitry Medvedev tarafından imzalanan New START Anlaşması’nın süresinin uzatılmasına eski ABD Başkanı Donald Trump karşı çıkmıştı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise iki ülkeye “New START’ı uzatmaları” çağrısı yapmıştı. Anlaşma, Rusya ve ABD’nin nükleer silah başlıklarının sayısını bin 550’ye indirmesini şart koşuyor.