Ukrayna’nın güneydoğusunda yer alan Donbass’taki gerilim tırmanıyor. ABD, Rusya karşısında Ukrayna’ya desteğini yineledi. Rusya’dan “Yeni savaş başlatmaya çalışanlar Ukrayna’yı yıkıma uğratır” açıklaması geldi.

Biden karıştırıyor ateşkes tehlikede

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Ukrayna Kiev yönetimi ile Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri arasında gerginlik yeniden yükselişe geçti. Gerginliğin tırmanması üzerine ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba, Donbass’ta yaşanan kriz hakkında bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin bölgeye müdahale isteğinden rahatsızlığını dile getirdi.

Kriz üzerine ABD ve Ukrayna arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirildi. Ukrayna Dışişleri ile yapılan görüşmenin ardından ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bakan Blinken, Rusya’nın Donbas ve Kırım’da devam eden agresifliği karşısında Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan sarsılmaz bağlılığını yeniden teyit etti” ifadeleri kullanıldı.

Bakan Kuleba da Twitter adresinden yaptığı açıklamada, “Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda ve Kırım’daki güvenlik durumunu kötüleştirmeye devam etmesinden dolayı Blinken ile yapıcı ve odaklanmış bir telefon görüşmesi gerçekleştirdim” dedi.

UKRAYNA’NIN YIKIMI OLUR

Ukrayna’nın güneydoğusundaki Donbass’ta yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu bölgede yeni savaş başlatma girişimlerinin Ukrayna’nın yerle bir olmasına yol açabileceğini söyledi. Rus Pervıy Kanal’a konuşan Lavrov, “Devlet Başkanı Vladimir Putin kısa süre önce söylemişti ancak bu sözler bugün de geçerlidir. Donbass’ta yeni savaş başlatmaya çalışanlar Ukrayna’yı yıkıma uğratır” dedi. Rusya’nın ABD öncülüğündeki Batı’nın Ukraynalı politikacıları Donbass’ta sıcak bir çatışma başlatmaya teşvik etmeyeceğini umduğunu kaydeden Lavrov, “Askerler, sıcak bir çatışma başlatmaya yönelik eylemlerin vereceği zararı anlıyor. Umarım ki askerler, ABD öncülüğündeki Batı tarafından kışkırtılan siyasetçiler tarafından bu yönde teşvik edilmez” ifadelerini kullandı.

ÜST DÜZEY TEMASLAR

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Ortak Operasyon Merkezi, 26 Mart tarihinde Donetsk’teki Şuma köyü bölgesinde meydana gelen çatışmada dört Ukrayna askerinin öldüğünü, ikisinin de yaralandığını duyurmuştu. Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Genelkurmay Başkanını bölgeye göndererek, kendisinin de Normandiya Dörtlüsü (Almanya, Rusya, Ukrayna, Fransa) liderleriyle görüşeceğini belirtmişti.

ATEŞKES TEHLİKEDE

Ukrayna’dan tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin Halk Milisi Ofisi, Ukrayna güvenlik güçlerini Donbass’taki temas hattının yakınında bulunan Popasnaya kentinin dış mahallelerini mayınlamakla suçladı. Kiev yönetimi ile tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri bölgede ateşkes sağlanması için Temmuz 2020’de ek tedbirler üstünde anlaşmıştı. Anlaşma doğrultusunda her iki tarafın da verdiği talimatlarla Donbass’ta tam ve kapsamlı ateşkes yürürlüğe girmişti. Fakat bölgeden gelen yeni çatışma haberleri ateşkesin devamlılığı konusunda endişe yarattı.

KRİZİN SON 8 YILI

►2013 Kasım

Ukrayna’da Viktor Yanukoviç iktidarının Kasım 2013'te Ukrayna-AB Ortaklık Anlaşması'nı imzalamayı reddetmesi üzerine Kiev'de aşırı sağcılar sokağa çıktı, çıkan çatışmalarda 100 kişi hayatını kaybetti.

Olayların ardından Yanukoviç ülkeyi terk etti, Batı destekli muhalefet iktidara geldi.

►2014

2014 yılında Rus nüfusun ağırlıkta olduğu Donbass bölgesinde Donetsk ve Lugansk "halk cumhuriyetleri" Kiev'den tek taraflı bağımsızlıklarını ilan etti.

Donbass Savaşı 6 Nisan 2014’te Rusya destekli Novorossiya Federal Devleti ile Ukrayna Silahlı Kuvvetleri arasında başladı.

Ukrayna, Rusya ile 1997 yılında imzaladığı “dostluk, iş birliği ve ortaklık” anlaşmasını yürürlükten kaldırdı. Dostoyevski, Tolstoy gibi Rus yazarlarının eserleri de müfredatlarından çıkarıldı. Ukrayna yasalarında Rusya, “saldırgan ülke” olarak tanımlandı.

2014'ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.