ABD Başkanı Joe Biden, ABD İstihbarat Ofisi'nin hazırladığı Kasım 2020 seçim raporuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kasım seçimlerinde Rusya ve İran'ın "dezenformasyon yoluyla" Trump'ın seçilmesi için çabaladığı iddiasına ilişkin Rusya Devlet Başkanı Putin'e "katil", "bunun bedelini ödeyecek" dedi.

Biden: Putin bir katil

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Joe Biden, ABC News programında sunucu Stephanopoulos’un sorularını yanıtladı.

Biden, ABD İstihbarat Ofisi'nin 2020 seçim raporu, Covid-19 aşıları ve Afganistan'da Taliban'la yürütülen 'barış süreci' de dahil birçok konuya ilişkin soruları yanıtladı.

Sunucu Stephanopoulos'un Biden'a, ABD İstihbarat ofisinin dün yayımladığı 2020 seçim raporunu hatırlatması üzerine "Putin, bir bedel ödeyecek, bunu kısa süre içerisinde göreceksiniz" diyerek Rusya'ya gözdağı verdi. 'Putin'in bir katil olduğunu düşündüğünü' de sözlerine ekleyen Biden, Rusya'nın 2020 ABD 'seçimlerine müdahale' ettiği iddiasını yineledi.

ABD İSTİHBARAT OFİSİNİN RAPORU

Ulusal İstihbarat Direktörü tarafından Salı günü yayımlanan 'dış müdahaleye ilişkin gizliliği kaldırılmış bir rapora' göre, ABD istihbarat ofisi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2020 seçimleri öncesinde Başkan Joe Biden'in adaylığını "karalamayı" amaçlayan kapsamlı çabalarda bulunduğunu iddia etti.

Raporda ayrıca, İran'ın da benzer şekilde döneminABD Başkanı Donald Trump'ın yeniden seçilme teklifini "altını çizmeye" çalıştığı ve Çin'in oylamaya müdahale etmeye çalışmadığı belirtildi.

Bu değerlendirmeleri büyük bir güvenle yatığını belirten İstihbarat topluluğu, hiçbir yabancı aktörün "oylama sürecinin herhangi bir teknik yönünü değiştirmeye çalışmadığında" da ekledi.

RUSYA'DAN YALANLAMA: İDDİALAR ASILSIZ

Rusya'nın ABD'de Kasım 2020'de yapılan seçimlere müdahale ettiğinin öne sürüldüğü ABD istihbarat raporunu kabul etmediklerini belirten Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, öne sürülen iddiaların 'asılsız' olduğunu vurguladı.

Peskov, "Bu raporun ülkemize yönelik çıkarımlarını kabul etmiyoruz. Rusya, önceki seçimlere de, bu raporda anılan 2020 seçimlerine de müdahale etmedi. Rusya'nın adaylardan herhangi birine karşı yürütülen kampanyalarla bir ilgisi yok. Dolayısıyla bu raporu doğru bulmuyoruz, rapor tamamen dayanaksız ve hiçbir kanıt içermiyor" sözlerini kullandı.