Biden-Şi görüşmesinde Tayvan tartışması

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasında dün sanal bir zirve gerçekleşti. Görüşme, Biden'ın ocak ayından göreve gelmesinden bu yana üçüncü kez gerçekleşti. Basına kapalı olarak videokonferans yöntemiyle yapılan görüşmede, siber güvenlik, ticaret ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi gibi konular ele alındı.

TAYVAN BOĞAZI'NDA BARIŞI KORUMA TALEBİ

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, görüşmede iki liderin "ABD ile Çin arasında mevcut rekabeti yönetmek ve ortak çıkarlar konusunda birlikte çalışmak" gibi başlıklarda görüşlerini beyan ettiği ifade edildi. Görüşmede, Tayvan krizi de gündeme geldi. Biden’ın Çinli mevkidaşına ABD’nin Tayvan’ın egemenliği konusunda hiçbir tavır almadığı konusunda görüşlerini paylaştığı da aktarıldı. Biden'ın aynı zamanda Çin’in Tayvan’daki askeri hareketliliği artırması üzerine Şi’den Tayvan Boğazı’nda barışı koruma sözü istediği de ifade edildi. Biden yönetimi bu ayın başında olası bir Çin saldırısında Tayvan’ı savunma sözü vermişti. Çin ise Tayvan'ın anakaranın bir parçası olduğunu vurgulayarak olası tehditlere karşılık vereceğini duyurmuştu.

Çin Devlet Başkanı Şi ise geçen hafta ABD-Çin İlişkileri Ulusal Komitesi’ne bir mektup göndermiş ve mektupta ülkesinin ilişkileri yeniden rayına oturtmak için ABD ile çalışmaya hazır olduğunu, işbirliğinin “tek doğru seçim” olacağını vurgulamıştı. İki ülke geçen hafta İskoçya’nın Glasgow kentindeki BM İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP26) iklim kriziyle birlikte mücadele etmek için ortak bir bildiriye de imza atmıştı.