Basın İlan Kurumu, Esra Elönü’nün başvurusu üzerine gazetemizin internet sitesi birgun.net’te yayımlanan ‘Özdemir Erdoğan’dan yandaş eleştirilere tepki: İBB konserlerine de gittim’ başlıklı haber nedeniyle 2 gün süreyle ilanların kesilmesine karar verdi. Ceza, Elönü hakkında ‘AK troll’ ifadesi kullanılması nedeniyle kesildi.

BİK’ten BirGün’e iki günlük  ‘Ak Trol’ cezası

HABER MERKEZİ

Basın İlan Kurumu (BİK), BirGün’ün internet sitesinde 4 Ocak’ta yayımlanan ‘Özdemir Erdoğan’dan yandaş eleştirilere tepki: İBB konserlerine de gittim’ başlıklı haberi nedeniyle ek göstergelerin 2 gün süreyle kesilmesine karar verdi.

BirGün’ün internet sitesi birgun.net’teki haberde, Müzisyen, söz yazarı ve besteci Özdemir Erdoğan’ın katıldığı AKP'ye yakın 24 TV'de yayımlanan 'Arafta Sorular' programı sunucusu Esra Elönü hakkında ‘AK trollerden’ ifadesi kullanılması nedeniyle ceza kesildi.


Esra Elönü 1 Şubat’ta gazetemiz BirGün’ü Basın İlan Kurumu’na şikâyet etti. Şikâyet dilekçesinde, ‘AK trol’ ifadesinin hakaret ve kişinin sosyal itibarını sarstığı iddia edildi. Söz konusu ifadenin ‘telafisi imkânsız’ manevi zararlar oluşturabileceği ileti sürüldü.

Gazetemizin avukatları tarafından yapılan savunmada ise şöyle denildi: “AKTroll ifadesi ülkede olumlu olumsuz her ne gelişme olursa olsun iktidar partisini savunan, onun propagandasını yapan kişiler hakkında kullanılan bir eleştiri ifadesidir. Hakaretten bahsedilemeyeceği gibi kendisi de kamusal bir figür olan şikâyetçinin eleştirilere tahammüllü olması beklenir. Haberin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerekir.”

BİK kararında da haberin Basın Ahlak Esaslarını ihlal ettiği belirtilerek Elönü’nün itibarının sarsıldığı öne sürüldü. BİK, birgun.net’te yayımlanan ek göstergesinin 2 gün süreyle kesilmesine hükmedildi.

AÇIKÇA HAK İHLALİ

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), BİK’in Korkusuz gazetesine verdiği ‘resmi ilan ve reklamların kesilmesi’ cezasını ‘ifade ve basın özgürlüğü ihlali’ olarak değerlendirdiği kararı anımsatan BirGün avukatı Ali Deniz Ceylan, şunları söyledi: “AYM 'nin bu kararlarının birkaç açıdan çok önemli olduğunu düşünüyoruz. İlk olarak; BİK Basın Ahlak Esaslarına ilişkin değerlendirmenin tamamen bağımsız bir değerlendirme olduğunu belirtiyordu. Oysaki AYM, resmi ilan ve reklam kesintisinin de basın özgürlüğüne yönelik bir müdahale olduğunu ve de bu tip hallerde uygulanacak ölçütlerin bu yaptırım yönünden de uygulanması gerektiğini tespit etti. İkinci olarak da AYM resmi ilan ve reklam kesintilerinin bir yaptırım olarak uygulanmaması gerektiğinin altını çizdi. Oysaki biz uzun bir süredir BİK'in reklam ve ilan kesintisine ilişkin kararlarını özellikle bağımsız medya kuruluşları yönünden bir yaptırım aracı olarak kullandığını düşünüyoruz. Eylül 2019’dan beri BirGün’e hemen hemen her ay resmi ilan ve reklam kesintisi uygulanıyor. Bu kesintilerin gazetenin izlediği yayın politikasına ilişkin olduğu ve de ‘caydırıcı etkisi’ olur diye düşünülerek uygulandığı kanaatindeyiz. Son olarak şunu belirtmek de gerekli; AYM kararlarında basın özgürlüğünün ihlali niteliğinde olduğu tespit edilen kesintiler 1 ve 2 günlük yaptırımlara ilişkin. Hatta Korkusuz Gazetesi reklam yayımlama hakkına dahi sahip değil. AYM kararındaki bu yaptırıma ilişkin değerlendirmeleri okuduğumuzda BirGün Gazetesine uygulanan reklam ve ilan kesintilerinin, basın ve ifade özgürlüğüne yönelik ağır bir ihlal niteliğinde olduğunu düşünüyoruz.”