Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın Kaçak Saray’da verdiği brifing ile piyasalar yatıştırılmak istendi. Ancak doların dünyada güçlenmesi, içeride de TL/doları yatıştırmıyor

Bilal’e anlatır gibi anlattı ama, boş!..

Ekonomiden sorumlu Başbakan yardımcısı Ali Babacan ile Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın Tayyip Erdoğan’a yaptıkları 130 sayfalık sunumun, piyasalardaki güvensizliği geçici olarak yatıştırdığı, ama önümüzdeki hafta hem 17 Mart faiz toplantısında hem de 18 Mart’ta Fed’in yapacağı toplantının etkisiyle doların yeni bir tırmanışa geçeceği bildiriliyor.

17-18 MART
Piyasa uzmanlarına göre, Kaçak Saray’daki toplantıda, Merkez Bankası, 17 Mart’ta yapacağı toplantıda da faizleri neden artıramayacağını kendine göre açıklamış oldu. Özellikle 18 Mart’ta yapılacak Fed’in toplantısı, Merkez Bankası için “bekle-gör” gerekçesi durumuna geldi. Piyasalar, özellikle Saray’daki  toplantıda sağladığı basınç azalması ile Merkez Bankası’nın 17 Mart’ta bir faiz kararı almayacağını düşünüyor ve “18 Mart Fed toplantısındaki ifadelerden, ABD’nin faizleri artırılmasını öne çekip çekmeyeceğini görmüş olacaklar, ona göre pozisyon alacaklar” değerlendirmesinde bulunuyorlar.

DÜNYA
Saray ile Merkez Bankası arasındaki gerilimin dolar/TL’yi yukarı iten değişkenlerden sadece biri olduğunu belirten otoriterler, esas etkenin dünyada doların değer kazanmaya devam etmesi olduğunu belirtiyorlar.

IMF verilerine göre, sadece 2015 başından 10 Mart’a kadar Türkiye ile beraber “yükselen ülkeler ligi”nde yer alan Brezilya’da yerel para Real, dolara karşı yüzde 15’in üstünden değer kaybederken ikinci sıradaki TL’deki kayıp yüzde 12,4’ü buldu.Yıla 2.33 TL ile başlayan dolar, 10 Mart’ta 2,62 TL’ye kadar çıktı. IMF verilerine göre, petrol ihracatçısı ülkeler, ihracat güçlerindeki kayıpları azaltmak için yerel paralarını dolara karşı ayarladılar. Cezayir, Danimarka, İsveç, Kanada, İzlanda, Norveç, ihracatlarını korumak için dolara karşı yerel paralarını ayarlayan ülkelerin başında geliyorlar.
ABD başta olmak üzere dünya ekonomisi durgunlukta iken yabancı fonların geçici park ettiği ülkelerden ise yabancılar canlanma sinyali veren ABD’ye yöneldikleri için, bu ülkelerden sermaye çıkışı olduğu için yerel paralar dolar karşısında hızla değer kaybediyorlar. Brezilya ile Türkiye bu kategorinin başında yer alırken Avrupa’da Çek, Macaristan, Polonya yerel paraları da dolar karşısında değer kaybettiler ama bu, yılbaşından bu yana yüzde 9 ile yüzde 7 arasında değişti. Diğer yükselenlerden Meksika ve G.Afrika’daki kayıplar ise yüzde 4-5 arasında kaldı.

Yine yükselen ülkeler arasında yer alan Hindistan’da ise ulusal para rupi, dolara karşı değer kaybı değil, yüzde 1 değer kazandı. Rusya’da da değer kaybı durdu ve ruble yılbaşındaki durumunu korumaya çalışıyor.


FED TOPLANTISI
18 Mart’taki Fed toplantısında, gelmekte olan veriler ışığında faiz artırımına Haziran’dan önce gidileceği sinyalinin gelmesi halinde, dünya fonlarının ABD’ye yönelişinin daha da hızlanması ile yerel paraların dolar karşısındaki değer kaybının hızlanması bekleniyor. Dış para bağımlılığı, dış borcu, yükümlülüğü yüksek olan Türki gibi ülkelerde yerel paraların dolar karşısında kayıpları daha hızlı olacak.

'Bağımsız' Merkez Bankası Başkanı Başçı Erdoğan’ın huzuruna çıktı, 130 sayfalık sunum yaptı

Davutoğlu oldukça emin: 'Merkez Bankası oldukça bağımsız çalışıyor'