Bildiğimiz yolda yürüyoruz
İzmir’deki işçiler, kurtuluşun ellerinde olduğunu söyledi. (Fotoğraf: BirGün)

Emek Servisi

Ülke tarihinin en büyük direnişlerinden 15-16 Haziran 1970 Büyük İşçi Direnişi’nin 53’üncü yılında çok sayıda sendika ve demokratik kitle örgütü açıklama yaptı. İki gün boyunca sokakta, daha sonra da fabrikalarda devam eden direnişe ilişkin açıklamalarda işçiler, “Bildiğimiz yoldan yürüyoruz” dedi.

İŞÇİ DURURSA DÜNYA DURUR

DİSK tarafından dün İstanbul, İzmir, Adana ve pek çok kentte açıklamalar yapılırken çok sayıda fabrikada da işçiler bir araya geldi. İstanbul Kadıköy’deki Yoğurtçu Parkı’nda buluşan DİSK yönetimi ve üyeleri, 15-16 Haziran direnişinin gerçekleştiği bölgelerden biri olan parka karanfiller bıraktı. Burada konuşan DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, şunları söyledi: “İşçiler fabrikaları boşaltarak yollara aktılar. Birleşen işçileri hiç bir şey, durduramadı. DİSK’i kapatmaya yönelik girişimler boşa çıkarıldı. Biz işçiyiz, dünyada her şeyi yapan işçiler... Ama işçiler durduğu zaman, dünyada her şeyi yapan işçiler durdukça dünya durur, uçak durur, gemi durur, fabrikalar durur, bütün vasıtalar durur.”

İzmir’de ise DİSK Ege Bölge Temsilciği ve bağlı sendikaların üyeleri 15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin 53. yıl dönümü dolayısıyla Konak eski Sümerbank önünde bir araya gelerek “Haziran’ın izinde kurtuluş ellerimizde” sloganı attı.

Çok sayıda kentteki fabrikalarda bir araya gelen işçiler de Haziran 1970’i unutmadıklarını bildirdi. Kocaeli Gebze’deki HT Solar işçileri, “15-16 Haziran Büyük İşçi Direnişi’nin 53. yılında bildiğimiz yoldan yürüyoruz” derken Bekaert işçileri, “Kurtuluş birliğimizdedir, kurtuluş ortak mücadelemizdedir, kurtuluş ellerimizdedir” ifadelerini kullandı.

Sendika ve demokratik kitle örgütlerinin açıklamalarında da direniş selamlandı. KESK tarafından yapılan açıklamada, “Sendikal hak ve özgürlükler için mücadele edenleri bir kez daha selamlıyor, eşit, özgür, laik, barış içinde bir yaşam ile güvenceli iş, güvenli bir gelecek için mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi ifade ediyoruz” denildi. Emek Partisi’nin açıklamasında, “Onca ağır baskıya rağmen sınıfın mücadelesi bastırılamadı, bastırılamaz da. 15-16 Haziran her işçi eyleminde, her grevde öğretmeyi, ilham vermeyi sürdürüyor” denildi.