Bildiride suç unsuru yok

HABER MERKEZİ

Montrö Bildirisi'ne imza attıkları için yargılanan 103 emekli amiralden 6'sı daha hâkim karşısına çıktı. "Anayasal düzene karşı suç için anlaşmak" suçlamasıyla yargılanan Erol Adayaner, Gürkan İnan, Hasan Nihat Doğan, Hayati Bilgiç, Haluk Sayın ve Tanzar Dinçer anayasal haklarını kullandıklarını söyledi.

Ankara 20'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 3'üncü duruşmasında sanıklardan Gürkan İnan, duyuru metnini görmediğini, metnin oluşmasında dahli olmadığını söyledi.


WhatsApp grubunda olmayan sanıklardan Ergun Mengi tarafından arandığını, bildiriye imza atmalarını rica ettiğini belirtti.

Tanzar Dinçer, amaçlarının Montrö sözleşmesinin önemini anlatmak olduğunu söyledi. Dinçer, "Metin ile ilgili hiç kimseyle konuşup tartışmadım" dedi.

Sanıklardan Adayener ise duyurunun Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin tartışmaya açılması ile kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla yapıldığını, anayasa ile güvence altına alınan düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetini kullandıklarını bildirdi. Adayener, duyurunun içeriğinde herhangi bir tehdit unsuru bulunmadığını, haklarındaki iddiaların soyut ve mesnetsiz olduğunu savundu.

Diğer sanıklar da benzer yönde savunma yaparak, anayasal haklarını kullandıklarını ve herhangi bir suç işlemediklerini söyledi, beraatlerini istedi. Duruşmaya bugün devam edilecek.

İddianamede, sanıklar hakkında ''Devletin Güvenliğine veya Anayasal Düzene Karşı Suç İşlemek için Anlaşma'' suçundan 12'şer yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

4 Nisan 2021 tarihinde Deniz Kuvvetlerinden emekli olmuş 103 amiral bir bildiri kaleme alarak AKP iktidarını Kanal İstanbul konusunda uyardığı için haklerinda dava açılmıştı.