Otobüs biletlerine gelen zamlar nedeniyle yurttaşlar tatil ve bayram ziyaretlerini rafa kaldırdı. TÜKODER Başkanı Koçal, “ÖTV, KDV gibi tüketim vergileri sıfırlanarak ulaşım araçlarında bilet fiyatları aşağıya çekilebilir” dedi.

Biletler uçtu, otogar boş kaldı
Fotoğraf: İHA

İdil DOĞAN

Hemen her ürüne gelen zamlar, otobüs biletlerini de satın alınamaz hale getirdi. İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) verilerine göre, haziran ayında Ulaştırma ve Haberleşme Harcamaları grubunda yer alan şehirlerarası otobüs bileti ücreti yüzde 33,08 ile fiyatı en fazla artış gösteren ürün oldu. Artan fiyatlarla beraber 9 günlük bayram tatilinde insanlar, ailelerini ziyaret etme ve tatile gitme planlarını rafa kaldırmak zorunda kaldı. Bugün 4 kişilik bir ailenin şehir dışı yolculuk masrafı ortalama 6 bin lira. Eski bayramlarda hıncahınç dolan İstanbul Otogarı’nda sessizlik hâkim. Eskiden 2 bin 500 otobüsün yolculuğa çıktığı otogarda, bu rakam yarı yarıya düştü. Krizle mücadele eden bazı otobüs firmaları, çareyi taksitle bilet satışında arıyor.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı ve Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, ulaşım ve seyahat hakkının evrensel haklardan olduğunu vurgulayarak, “Yılbaşından bu yana yapılan aşırı zamlar, neredeyse akaryakıta her gün yapılan zamlarla birlikte tüketicinin seyahat hakkı kısıtlanmış durumda. Tüketici bu hakkını özgür bir şekilde kullanamaz duruma geldi. Bu zamlar tüketicinin alım gücünü aşağıya çekmekte. Bir önceki yıla oranla bu yıl baktığımızda bilet fiyatlarına yüzde 100’ün üzerinde bir zam geldiğini görüyoruz” dedi.

Koçal, “Biz maalesef geçmediğimiz köprünün, gitmediğimiz hastanenin, havaalanının geçiş garantileri, uçuş garantileri, hasta garantileri nedeniyle ücretini ödüyoruz” dedi ve yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

• Akaryakıttan ÖTV, KDV gibi tüketim vergileri sıfırlanarak ulaşım araçlarında bilet fiyatları aşağıya çekilebilir ve tüketici böylelikle ucuz biletle ulaşım hakkını kullanabilir.

• Otoyollardaki ödenen ücretler indirilebilir.

• Belediyelerin kullandığı otogarlardaki giriş-çıkış ücretleri indirilebilir.

• Otobüs işletmelerinin kullandığı akaryakıt ve diğer giderlerdeki vergilerde indirime gidilerek bilet fiyatları aşağıya çekilebilir.