Orman fakültelerinde görevli beş akademisyen; altın madeni, yangın gibi sebeplerle doğada yaşanan yıkımların çıkarlardan uzak şekilde düzenlenen politikalarla aşılabileceğini vurguladı, ilgili kurumlara şeffaflık çağrısı yaptı.

Bilgi akışında şeffaflık, politikada netlik şart

Birkaç hafta içinde hem Kazdağları’ndaki büyük tepki çeken maden işletmeciliği faaliyetleri hem de farklı bölgelerde çıkan orman yangınları nedeniyle, “orman” konusunun gündemin ilk sıralarına yerleştiğine değinen akademisyenler önemli uyarılarda bulundu.

Orman Fakültesi’nde görevli Prof. Dr. Ünal Akkemik, Prof. Dr. Doğanay Tolunay, Prof. Dr. Erdoğan Atmış, Doç. Dr. Cihan Erdönmez, Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, orman yangınları ile ilgili bir açıklama yayımladı.

ÇIKARDAN UZAK

Orman yangınları konusunda bilgi ve deneyimi neredeyse hiç olmayan Tarım ve Orman Bakanı tarafından yapılan açıklamaların kamuoyunun kafasını karıştırdığını belirten akademisyenler, “kap fidanı koş ormana” çağrılarıyla da ormancılık biliminin hiçe sayıldığını kaydetti. Ormanlarda yaşanan yıkımların temellerinin, yasal düzenlemeler, örgütsel yapılanmalar, plan ve programlarla atıldığını ifade eden akademisyenler, “Çözüm ormanlara zarar veren politikaların ortak akılla ve her türlü siyasi ve ekonomik çıkardan uzak şekilde düzeltilmesinden geçer” dedi.

AKADEMİSYENLERDEN UYARI

Akademisyenler açıklamalarında şunları kaydetti:
► Ormancıların birinci görevi, ormanları korumak, varlığını arttırmak ve topluma çeşitli hizmetler sunmaktır. Görevini yerine getirmek yerine, ormancılığın siyasetçilerin güdümüne girmesinin aracı olan ormancı bürokrat ve teknokratları uyarıyoruz. Ormancı meslek kuruluşları da aynı sorumluluk altındadır. Bu yanlış yoldan bir an önce dönmelidirler.
► Ormanlarımızı ilgilendiren her konu orman fakültelerini de kurumsal olarak ilgilendirir. Orman fakülteleri geçmişte olduğu gibi bu tür konuları akademik kurullarında tartışıp ulaştığı sonuçları tüm kamuoyuyla ve yetkili kurumlarla paylaşma sorumluluğunu bir kenara itemez.
► Orman Genel Müdürlüğü kafalarda soru işareti bırakmayacak şekilde etkili, hızlı ve tatmin edici bilgi akışını sağlamalı, şeffaflık konusunda hiçbir bahane üretmemelidir.
► Ormanlarımızın yıkımına neden olan en büyük uygulama orman alanlarının madencilik, turizm, altyapı gibi tesisler için ormancılık dışı amaçlarla kullanımlara tahsis edilmesidir. Bu tür tesisler ekosistem bütünlüğünü bozmakta ve orman parçalanmasına yol açmaktadır.
► Yanan orman alanlarının yeniden ormanlaştırılması Anayasa gereğidir. Bu yönde kuşkusu olan yurttaşlar, ilgili ormancılık birimlerinden bilgi almalı ve tatmin olmazlarsa yasal yollara başvurmalıdır.
► Yanan alanların aceleyle ağaçlandırılması yerine yöredeki doğal ağaç türlerinin tohumla gençleşmesine olanak sağlayacak yöntemler uygulanmalıdır.