Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Sözleşmeli personelin çalışma şartlarını değiştirmeyi düşünüyoruz o çalışmayı tamamladık. Tahmin ediyorum önümüzdeki hafta veya bu ay içinde onu uygulamaya geçireceğiz" dedi. Asgari ücrete ilişkin de konuşan Bilgin, "Asgari ücret tespit komisyonunu Aralık ayının ilk haftası toplayacağız, emekçileri enflasyon karşısında koruyacağız" diye konuştu. Bilgin ayrıca EYT şartlarını taşıyan 1.5 milyon kişi olduğu bilgisini verdi.

Bilgin'den asgari ücret, sözleşmeli personel ve EYT mesajı: Çalışmalar için tarih verdi!
Fotoğraf: AA

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Mesleki Yeterlilik Kurumunun 2023 yılı bütçelerinin görüşmeleri başladı.

Bakanlığının 2023 bütçesinin sunumunu yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, sözleşmeli personel, asgari ücret ve Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi.

"SÖLEŞMELİ PERSONELİN ÇALIŞMA ŞARTLARI DEĞİŞECEK"

Sözleşmeli personelin çalışma şartlarını değiştirmeyi düşündüklerini ve çalışmayı tamamladıklarını dile getiren Bilgin, "Sözleşmeli personelin çalışma şartlarını değiştirmeyi düşünüyoruz çalışmayı tamamladık. Tahmin ediyorum önümüzdeki hafta veya bu ay içinde onu uygulamaya geçireceğiz" dedi.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI

2023 yılında uygulanacak asgari ücret zammına ilişkin çalışmalara da değinen Bilgin, "Asgari ücretin, 5500 lira olmasının nedeni enflasyona karşı duyarlı olduğumuzu göstermek içindi. Asgari ücreti belirlemede enflasyon etkisini geriletecek bir uygulama gerçekleştireceğiz" dedi. Bilgin, aralık ayının ilk haftasında komisyonunun toplanacağını hatırlatarak, "Tüm emekçiler enflasyon karşısında korunacak" ifadesini kullandı.

Bilgin, şunları kaydetti: "Emin olun enflasyonun reel ücretleri gerileten etkisini ortaydan kaldıracak bir asgari ücret uygulamasını gerçekleştireceğiz. Aralık ayının ilk haftasında da Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nu toplayacağız. Herkes şunu bilsin ki Türkiye'nin emekçilerini enflasyon karşısında koruyacak sosyal devlet duyarlılığıyla işe başlıyoruz, işlerimizi bu anlayışla sürdürüyoruz."

EYT DÜZENLEMESİ

Emeklilikte yaşa takılanlar konusunda, yaş şartını kaldıramayacaklarını söyleyen Bilgin, "Şu anda yaş şartını kaldırırsak, prim gün sayısı ve hizmet süresi tutan yaklaşık 1,5 milyon kişi var" dedi. EYT konusundaki çalışmaların tamamlandığını Belirten Bilgin, çalışmanın aralık ayı içinde Meclis'e sunulacağını da aktardı.