Prof. Dr. Ateş Kara’nın Bilim Kurulu Üyesi sıfatıyla özel bir firmanın arı sütü tanıtımına katılması bilim insanlarının tepkisini çekti. Tepkiler çoğalmaya başlayınca, haber geri çekildi.

Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara'nın arı sütü tanıtımı tepki aldı, haber geri çekildi

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Ateş Kara’nın, özel bir firmanın sponsorluğunda yaptığı arı sütü tanıtımı sağlıkçıların ve bilim insanlarının tepkisini çekti. Kara’nın anlatımlarının bulunduğu basın bülteni geri çekilirken söz konusu haber Anadolu Ajansı tarafından yayından kaldırıldı.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara’nın tanıtımını yaptığı arı sütüyle ilgili haber, 17 Ağustos’ta servis edildi. Bir iletişim ajansı tarafından servis edilen haber, Anadolu Ajansı tarafından da aboneline geçildi.

İletişim ajansı tarafından bugün basın mensuplarına atılan maille haberin kullanılmaması talep edildi. Anadolu Ajansı’nın da söz konusu haberi yayından kaldırdığı görüldü.

Söz konusu haberde Ateş Kara’nın özel bir firmanın arı sütü üretim tesisinde yaptığı sunumdan bahsediliyordu.

GERİ ÇEKİLEN HABER

Haberde şu ifadeler yer alıyordu:

Prof. Dr. Kara yaptığı sunumda, çocuk sağlığında ve beslenmesinde arı ürünlerinin yeri ve öneminden bahsetti.

Ham bal, propolis, arı sütü, arı ekmeği ve polen gibi arı ürünlerinin çocukluk çağından itibaren tüketiminin büyük önem taşıdığını aktaran Kara, şunları kaydetti:

"Propolis 20 milyon yıldır doğada var olan ve insanlar tarafından da kullanılan doğal bir ürün. Propolis ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalarda, propolisin hem tarihte hem de halen günümüzde, antiviral, antibakteriyel, antioksidan, antifungal ve antienflamatuvar özellikleri ile ön plana çıktığını görüyoruz. Propolis ve diğer arı ürünleri bağışıklığı doğal yollarla desteklemek için çok önemli ürünler. Ülkemiz arıcılık açısından ciddi bir potansiyele sahip. Yerli arı ürünlerinin üretimi desteklenmeli ve artırılmalı."

Kara, 2007 yılında American Medical Association tarafından yayınlanan bir çalışmada, üst solunum yolları enfeksiyonu geçiren çocuklarda ham bal kullanımının etkili olduğu bilgisini vererek, şunları aktardı:

"Çalışmaya, 2-18 yaşları arasındaki 131 üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocuk katılmış ve katılımcılar 4 gruba ayrılmıştır. Birinci gruba öksürük ilacı (dextromethorphan), ikinci gruba bal aromalı şurup, üçüncü gruba ise sadece ham bal verilmiştir. Dördüncü grup ise kontrol grubu olarak belirlenmiştir. Çalışmanın sonucunda, ham bal tüketen grubun öksürük semptomları ve hastalık gün sayısındaki iyileşmenin diğer gruplara kıyasla daha hızlı olduğu tespit edilmiştir. Araştırmacılar; ham balın öksürük semptomlarını iyileştirmede etkili olduğunu belirtmişlerdir. Bal antioksidan etkisinin yanı sıra yüksek antimikrobiyal özellik gösterir. Fakat unutmamalıyız ki; bu faydaları sağlayabilmesi balın, pastörize ve filtre edilmemiş, kovandan alındığı hali ile besin değeri korunmuş ham bal olması çok önemlidir."

Kara’nın Bilim Kurulu Üyesi sıfatını kullanıp özel bir firmanın ürünü hakkında tanıtım yapması, sosyal medyada bilim insanları ve sağlıkçıların tepkisini çekti.

BİLİM İNSANLARINDAN TEPKİ

ABD'de Jackson Laboratuvarı Enstitüsü'nde baş araştırmacı olarak görev yapan Prof. Dr. Derya Unutmaz ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, Kara’ya tepki gösterdi.

Kişisel Twitter hesabından, “ABD’de bilim kurulu üyesi Anthony Fauci’nin arı ürünlerini tanıttığını düşünmeye çalıştım, yapamadım... olmadı, hayal bile edemedim!” diyen Unutmaz’a Şenol tarafından, “Sormayın, ben şaşkınlık içindeyim” yanıtı verildi.

AKSÜNGER: HELAL SERTİFİKALI

CHP eski milletvekili Erdal Aksünger de, Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Kara'nın bu sıfatla tanıtım yapmasını eleştirdi. Aksünger, "Dr. Ateş Kara, Bilim Kurulu üyesi Ünvanıyla bir firmanın sponsorluğunda helal sertifikalı arı sütü tanıtımı yapıyormuş! Helal Aşı bekliyoruz!" ifadesini kullandı.