Bilimden uzak açıklamalar şarlatanlara destek olur

HABER MERKEZİ

İstanbul Tarım İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca’nın gıda takviyeleri ile ilgili “Ben şahsen eczaneden gıda takviyesi almam, aktardan daha rahat alırım” sözlerine eczacılardan tepki geldi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, “Maalesef internette bile satılan gıda takviyelerini eczanelerden almayı güvenli bulmadığınızı belirtmeniz pandemi sürecinde en ön safta mücadele eden eczacıları halkın gözünde itibarsızlaştırmaya yarayacaktır” diyerek Karaca’dan açıklamasını düzeltmesini istedi.

Saydan, Karaca’ya açık mektupla yanıt verdi. Saydan’ın açıklamasında Karaca’nın sözlerinin bilimsellikten yoksun olduğu ve sözde şifacılara destek nitelikte olduğunun altı çizilerek şu ifadeler yer aldı:

“Eczaneler rutin olarak denetleniyor: Eczanelerdeki ürünlerin satışı Sağlık Bakanlığı tarafından kurulmuş olan İlaç Takip Sistemi ve Ürün Takip Sistemi aracılığıyla gerçekleşmekte. Eczaneler rutin olarak senede iki defa denetlenmekte. Oysa Tarım Bakanlığı’nınmiadı geçmiş ürün kontrolü hakkında bir denetleme başlığı dahi yoktur.

Tarım müdürlüğünün yeterli laboratuvarı yok: Müdürlüğünüzün ve Bakanlığınızın yeterli analizi yapacak bir laboratuvarı bulunmadığı gibi halk sağlını tehlikeye düşüren ürünlerin tespiti Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı analiz ve denetimler sonucu ortaya çıkmakta.

Pek çok ürün gerekli şartları taşımıyor: Özellikle doğal veya bitkisel iddiasıyla satılan ürün grubunda zayıflatıcı etkisi olduğu belirtilen takviye edici gıdalarda ciddi halk sağlığı sorunlarına yol açmakta. Pek çok ürünün etkinlik, güvenlik ve kalite standartları açısından gerekli şartları taşımadığı Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı analiz ve denetimler sonucu ortaya çıktı.

Sözde şifacılara destek ve cüret: Açıklamalarınızın hasta ile eczacı arasındaki güven ilişkisinin zedelenmesinin sözde şifacılara destek ve cüret sağlayacağı unutulmamalı.

Takviye gıdaların denetimi Sağlık Bakanlığı’na devredilmeli: Eczaneler dışında internet, aktar ile satılan takviye edici gıdaların ruhsat ve denetim işlemlerinin mutlaka Sağlık Bakanlığına devredilmesi gerekiyor.”