Gezi Direnişi’nde gözaltına alınan müvekkillerine yemek götürmek isterken polisler tarafından şiddete maruz kalan dört avukatın yargılandığı davanın bilirkişi raporunda polisler korundu

Bilirkişi Gezi Direnişi'nde avukatlara saldıran polisleri korudu

ELÇİN YILDIRAL e.yildiral@gmail.com

Gözaltına alındıktan sonra 8 Temmuz 2013 günü İstanbul Çağlayan Adliyesi nezarethanesinde bekletilen müvekkillerine yemek götürürlerken müracaat savcılıklarının girişinde polisler tarafından saldırıya uğrayan İstanbul Barosu'na bağlı avukatlar Tolga Çakır, Sevinç Sarıkaya, Elif Çalışkan ve Tülay Odabaşı’nın darp edilmelerine ilişkin bilirkişi raporu dosyaya girdi. Adliyeye ait kamera görüntülerinin incelenmesi üzerine oluşturulan bilirkişi raporunda polislerin korunması dikkat çekti. Rapora itiraz edeceklerini bildiren avukatlar, raporun taraflı ve eksik olduğunu söyledi.

GÖRÜNTÜLER YOK
Çok sayıda kameranın olay anını görüntülemesine karşın, dava dosyasına sadece bir kameraya ait görüntüler girdi. Dosyaya giren kamera görüntüsünde avukatların darp edildiği anlar yer almıyor. Görüntülerin incelenmesinden sonra bilirkişi tarafından hazırlanan raporda ise “Tartışma devam ederken kameranın görüntü alanı dışına doğru çıktığı görüldü” ifadesi dikkat çekti.

AVUKATLAR: RAPOR YANLI
Raporu değerlendiren avukatlar, görüntülerin hepsinin verilmediğine dikkat çekerek, asıl darp olayının yaşandığı nezarethane koridorundaki görüntülerin dosyada olmadığını söyledi. Bilirkişi raporunun baştan sona eksik ve yanlı olduğunun altını çizen avukatlar, “Bilirkişi tamamen polislerin gözüyle bakmıştır. Kadın avukatlara yapılan tacizler görmek istenmemiş, avukatın elbisenin neden yırtılmış olduğu tespit edilmemiştir” diyerek rapora itiraz edeceklerini bildirdi.

***


'ÖZELLİKLE KADINLAR TACİZ EDİLDİ'
Memur Suçlarını soruşturan savcı Mehmet Selim Kiraz’a 26/27 Şubat 2015’te tanık olarak ifade veren Av. Yelda Koçak Urfa, saldırı sırasında özellikle kolları açık olan kadın avukatların kollarının üst taraflarının tutulup sıkılmasından rahatsız olduğunu dile getirerek, bu müdahalenin cinsel taciz amacıyla yapıldığını düşündüğünü ifade etti.

Av. Urfa, tutukluluk kararı üzerine sivil giyimli bir polise müvekkillerinin aç olduğunu söylediklerini belirterek, “Avukat arkadaşlarım Tolga Çakır, Sevinç Sarıkaya, Elif Çalışkan ve Tülay Odabaşı yemekleri alarak adliyeye girdiler. Kısa süre sonra adliyeden gürültü duyduk. Elif Çalışkan 3-4 sivil polis tarafından kolları arkadan kıvrılmış tutuluyordu, Sevinç Sarıkaya da aynı şekilde bir olaya maruz kaldı. Polisler, Tolga Çakır’ın karnına yumruk attı."

Polislerden şikâyetçi olan sanık Av.Tülay Odabaşı da ifadesinde, Tolga Çakır’ın dudağının parçalandığını, tekme atıldığını söyledi. Odabaşı, müdahale etmek istediği sırada bir polisin kolundan tutarak sıktığını söyledi.