Mersin’de kurulmak istenen polipropilen tesisi için bilirkişi heyeti keşif yaptı. MERÇED Başkanı Aslan, “Şirketin proje müdürü adeta bilirkişiye sunum yaptı. Yapılan incelemeye itiraz edeceğiz” dedi.

Bilirkişiler sadece şirketi dinledi

Yaren ÇOLAK

Mersin‘in Karaduvar mahallesine Tekfen Holding’e ait Toros Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Gübre tarafından kurulmak istenen polipropilen tesisi için bölgede bilirkişi incelemesi yapıldı. Bilirkişilerin eksik incelemelerde bulunduğunu belirten yaşam savunucuları itiraz edeceklerini belirtti.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla özel endüstri bölgesi ilan edilen alanda yapılması planlanan polipropilen tesisi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı verildi.


Tesisin, tarım ve turizm merkezi olan bölgeye büyük zararlar vereceğini belirten çevre dernekleri ve yaşam savunucuları ÇED olumlu kararına itiraz etti. Mahkeme, itirazlar üzerine bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi. Bilirkişilerle birlikte bölgede hazır bekleyen yurttaşlar, “Mersin halkı olarak yaşam hakkımızı koruyoruz. Karaduvar’da polipropilen istemiyoruz” yazılı pankart açtı.

PROJE MÜDÜRÜ SUNUM YAPTI

bilirkisiler-sadece-sirketi-dinledi-800842-1.

Bilirkişi incelemesine itiraz edeceklerini belirten Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, “Bilirkişi heyetinden, tesise zeytinlerin yakın olduğunu belirterek ölçülmesini istedik, yapmadılar. Diğer tesisleri görün dedik, görmediler. ÇED raporunda dereden çaydan suyu alacağız diyorlar çayın debisine bakın dedik, ona da bakmadılar. Şirketin proje müdürü adeta bilirkişiye sunum yaptı. Biz yaşam alanlarımızın içinde zehir saçacak bu tesisi istemiyoruz. Önümüzdeki günlerde gerekli itirazlarda bulunacağız” ifadelerini kullandı.

HAVA VE SU KİRLENECEK

bilirkisiler-sadece-sirketi-dinledi-800843-1.

“Rant için Mersin heba ediliyor” diyen Mersin Nükleer Karşıtı Platform dönem Sözcüsü Aycan Özkan, “Karaduvar’da yurttaşlar tarım ve balıkçılıkla geçiniyor. Ancak kurulmak istenen tesis bölgedeki ekolojik düzeni bozacak. Bacadan salınacak zehirli gazlar havamızı zehirleyecek. Deliçay’dan soğutma için çekilmesi planlanan 500 ton su ise zaten kurumaya yüz tutmuş deremizi kurutacak. Ayrıca tesisin patlamasıyla açığa çıkacak enerji yaşam alanlarının ortasına kurulmuş adeta bir bomba. Biz suyumuzu, toprağımızı ve yaşam alanlarımızı korumak için sonuna kadar da mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

HUKUKİ MÜCADELEMİZ SÜRÜYOR

bilirkisiler-sadece-sirketi-dinledi-800845-1.

Hukuki mücadelelerinin devam edeceğini aktaran Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz ise şu ifadeleri kullandı: “Karaduvar yerel halkın yaşadığı ve en son devletin turizm alanı olarak açıkladığı bir bölge. Hem turizm alanı ilan ediliyor hem de kurulan fabrikalarla son yıllarda adeta kuşatma altına alınıyor. Biz uzun süredir bölgeyle ilgili mücadele veriyoruz. Şu anda iki davamız devam etmekte bunlardan birisi Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle endüstri bölgesi ilan edilmesine yönelik itirazımız. Diğeri de bölgeye kurulmak istenen polipropilen tesisi için verilen ÇED olumlu raporu iptali davası. Dün ÇED raporu iptali davasına ilişkin bölgede keşif yapıldı. Ancak bu keşifte de bazı eksiklikler oldu ve biz buna da itirazlarımızı edeceğiz.”

Kurulmak istenen tesisin yaşam alanlarına olan yakınlığına dikkat çeken Yeşilboğaz sözlerini şöyle noktaladı: “ Kanun gereği tesisin zeytincilik yapılan yerlere en az 3 kilometre uzakta olması gerekiyor.Ancak bölgede kurulmak istenen tesis, yerleşim yeri ve zeytincilik alanına sadece 60 metre uzaklıkta.

Öte yandan Deliçay Nehri’nin suyunu kullanacaklarını belitmişler ancak kaynakta su yok. Bu da yeraltı sularını kullanacakları anlamına geliyor. Jeoloji mühendislerinden aldığımız bilgilerle kurulan tesisler bölgenin yeraltı kaynaklarını da kurutmak üzere. Proje maddi getirisi düşünülmeden iptal edilmeli. Tesis organize sanayi bölgesine yapılmalı, yaşam alanlarına değil.”