Tüketilen elektriğin sadece binde 6’sının üretildiği Giresun’da 38 tane HES var. Üretimin bu kadar düşük olduğu bölgede teşviklerle yapılan santrallara 2012’den 2019 sonuna kadar fazladan 44 milyar TL ödenmiş.

Bin birim elektrik tüketiliyor, sadece 6’sını Giresun’daki HES’ler üretiyor: Rant santralları

Havva Gümüşkaya

Doğu Karadeniz’de son yıllarda yaşanan sağanak yağışlar sel felaketlerine dönüşmeye başladı. Bölgede irili ufaklı hemen her derenin üzerine kurulan Hidroelektrik Santralları (HES), sel ve taşkınların bilançosunu artırıyor. Giresun’da meydana gelen sel felaketi sonrası bölgede kurulan 38 adet HES gündem olurken bu santrallardan elde edilen enerji devede kulak kalıyor.

Hidroelektrik santrallarından toplamda 77,3 milyar kilowatt saat enerji üretiliyor. Bu enerjinin yaklaşık yüzde 2,3'üne karşılık gelen 1,8 milyarı Giresun’da bulunan HES’lerden elde ediliyor.

Bölgede bulunan 38 HES’ten en büyüğü ise Doğuş Grubu'na ait olan Arslancık Barajı ve Hidroelektrik Santralı. Arslancık Barajı’ndan elde edilen enerji üretimi ise 263 milyon kilowatt saat.

Öte yandan ülkede 2019 yılında toplam elektrik tüketimi 290,4 milyar kilovatsaat. Yani tüketilen her bin kilowattlık elektriğin sadece 6’sı Giresun’da bulunan HES’lerden elde ediliyor.

Peki, neden bu kadar HES yapılıyor? Elektrik üretiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının etkin ve yaygın olarak kullanılmasını sağlamak amacıyla oluşturulan Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması(YEKDEM) aracılığıyla, yenilenebilir enerji kaynağı kullanan santrallara 10 sene boyunca ve kullanılan kaynağa bağlı olarak ABD doları bazında özel fiyat tarifesi üzerinden elektrik alım garantisi sağlanıyor.

Makine Mühendisleri Odası’nın (MMO) ‘Türkiye’nin Enerjisi 2020’ raporunda YEKDEM’in yanlış uygulamalarla çevreye zararlı yatırımların önünü açtığı vurgulandı. Rapora göre 2019 yılında tüm santrallardan temin edilen elektrik için piyasa ortalama satış fiyatının üstünde tahminen 17,6 milyar TL ödendi. 2012 başından 2019 sonuna kadar toplam fazla ödeme ise yaklaşık 44,04 milyar TL oldu.

***

HES’çiler tanıdık

Giresun’daki en büyük HES’lerin sahipleri:

♦ Aslancık Barajı ve HES: Doğuş Grubu

♦ Doğankent HES: Kolin İnşaat

♦ Burçak HES: MÖN İnşaat Enerji

♦ Dereli HES: Bereket Enerji

♦ Kalen HES: Kalyon Grubu