Bina da ruhsat da kaçak

HABER MERKEZİ

İstanbul’un Üsküdar ilçesi Acıbadem’deki TİBAŞ Parkı'nda yapımına başlanan Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı'na ait tarikat yurdunun inşaatı sürüyor. Acıbadem TİBAŞ Parkı Gönüllüleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun vakfın hukuksuz yurt inşaatına dair yaptığı açıklamaya tepkili. Söz konusu vakfın kendisini ziyaret ettiğini aktaran İmamoğlu, “Bu binanın yapılmasına hiçbir engel yok. Plana uygun, ruhsat alınmış. Kaçak olan bir çatı katı var” dedi.

İBB Başkanı’nın sözlerine ilişkin açıklama yapan Acıbadem TİBAŞ Parkı Gönüllüleri, ise son 40 günü 7/24 nöbet olmak üzere 16 yıldan beri mücadele ettiklerini hatırlattı. Acıbadem TİBAŞ Parkı Gönüllüleri, şu açıklamada bulundu:

BİR KAT FAZLA YAPILDI: Bu konu ile ilgili olarak kendisine eksik ya da yanlış bilgi verildiğini düşünmek istiyoruz. Belediye Hizmet Alanı olarak bağışlanan alan 1924,46 m² dir. İmar planına göre bu alana yapılacak binanın; inşaatın taban oturum alanı en fazla 481 metrekare olması gerekirken, mevcutta bin 123 metrekaredir. Bina yüksekliği en fazla 14,5 metre olması [4 kat] gerekirken bir kat fazla yani 5 kat yapılmıştır. Arka park sınırından çekilme mesafesi 3 metre olması gerekirken, mevcutta 1,5 metre bırakılmış ve binanın 1’inci katındaki ana giriş parktan sağlanmıştır.

KAÇAK DEĞİL DE NE: Anlaşılan o ki bize park olarak sunulan alan kaçak yurdun arka bahçesi olarak kullanılacaktır. Böyle bir bina nasıl yapılabilmiş diye araştırdığımızda, Üsküdar Belediyesi’nin önce plan şartlarına ve imar yönetmeliğine uymayan bir inşaat projesine ruhsat verdiğini görüyoruz. Sonra yetmiyor bu ruhsata da uymayan bir bina yapılıyor. Bu binaya kaçak denmez de ne denir? İmamoğlu'nun ‘Tümüyle kaçak değil’ ifadesini talihsiz bir açıklama olarak değerlendiriyoruz.

MAHALLELİ İLE GÖRÜŞÜN: İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu, nşaatı yerinde incelemeye ve kamusal alanlarını korumak için mücadele eden mahalleli ile görüşmeye davet ediyoruz. Bizler Acıbadem halkı olarak, bizim olan parkımızı, deprem toplanma alanımızı ve kültür merkezimizi istiyoruz. Belediye hizmet alanı, bedelsiz Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı'na tahsis ederek, kaçak yurt ve mescit yapımına izin vermiştir. Bu kanunlara aykırı ve hukuka uymayan tahsis kabul edilemez.