Sinop Nükleer Santralı’nın ÇED raporuna karşı açılan davada avukatlar, “Apartman yapar gibi nükleer santral yapacaklar” dedi. Mahkeme heyeti ise sonucu taraflara yazılı olarak bildireceğini açıkladı.

Bina yapar gibi santral kurulacak

Elvan CİHAN

Sinop’ta kurulması planlanan, Sinop Nükleer Santralı’nın Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporuna karşı açılan davanın tarihi karar duruşması dün Samsun 3. İdare Mahkemesinde yapıldı. Mahkeme heyeti, sonucu taraflara yazılı olarak bildireceğini söyledi.


Duruşma için pek çok ilden yaşam hakkı savunucuları, nükleer karşıtı platform üyeleri, akademisyenler ve meslek odası temsilcileri Samsun'a geldi. Duruşma öncesi çevre illerden gelenler salonu doldururken duruşmada söz alan çok sayıda avukat ÇED raporundaki eksikliklere dikkat çekip santralin yaratacağı risklere dikkat çekerek projenin iptali yönünde karar verilmesini istedi.

Duruşmada söz alan Avukat Mehmet Horuş, “Atıklar meselesi konuşulmadan, su konusu konuşulmadan ÇED raporundan bahsedilemez” diyerek rapordaki eksikliklere dikkat çekti. “Nükleerin etki alanı tüm dünyadır” diyerek projeden sadece Sinop ve çevresinin etkilenmeyeceğine vurgu yapan Horuş, “Sismik veriler raporda gizleniyor. Bu veriler bilirkişi raporunda mevcut. Apartman yapar gibi nükleer santral yapacaklar. Sizden talebimiz bu bir ÇED raporu değil, buna bir hukukilik kazandırın” çağrısında bulundu.

Duruşmada söz alarak nükleerin insan sağlığı açısından yaratabileceği zararlara dikkat çeken Türk Tabipleri Birliği (TTB) avukatı Verda Ersoy, “Sağlık açısından radyolojik ve radyolojik olmayan zararları fazlasıyla mevcut. Kansere kesin neden olan maddeler bilirkişi tarafından rapor edilmiştir” dedi. Bilirkişi raporundaki risklerin ÇED raporunda dikkate alınmadığını vurgulayan Ersoy, “Çernobil'de çıkan yangın 13 günde söndürülebildi. Üzerinden 11 yıl geçmesine rağmen Fukuşima bölgesine geri dönüşlere hâlâ izin verilmiyor. Düşünmek lazım” ifadelerini kullandı. Atık depolamaları nasıl olacak, Olası bir depremde radyoaktif salınım nasıl engellenecek gibi soruların yanıtlarına da raporda yer verilmediğini söyleyen Ersoy, buna karşın raporda yer alan “Sağlık sektörüne katkı sunacak” ifadesine de şöyle yanıt verdi: “Daha çok hasta ve daha çok hastalık ile mi katkı sunulacaktır? Eksik bir rapor. ÇED raporunun iptalini talep ediyoruz.”

ÖNLEMLER YETERSİZ

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) avukatı Sanem Küçükarzuman; “Bilirkişi raporunda projenin koruma alanı olan bölgeler üzerinde uzun dönemde yapacağı tahribat belirtilmiştir. ÇED raporu bir inşaata izin verirmişçesine hazırlanmıştır” diyerek raporu eleştirdi.

Nükleer santralın ülkenin enerji ihtiyacını karşılayacağı yönündeki tezlere de itiraz eden Küçükarzuman, “Ülkemizde yenilenebilir enerjinin çok düşük bir oranı kullanılmaktadır” dedi.

480 BİN AĞAÇ KESİLDİ

Davacı avukatların ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı avukatları ÇED raporunu savunmak üzere söz aldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı avukatı, nükleer inşaatı için bugüne kadar 480 bin ağacın kesildiği santral kurulum alanının küçük olduğunu savundu.